Klaus Iohannis (Președintele României)
„Preşedintele României nu are nicio atribuţie practică în a constata vacanţa unui mandat, dar cred că CCR trebuie să analizeze cu maximă răspundere această chestiune, pentru a nu rămâne o umbră. Eu voi respecta Constituţia indiferent de ce se întâmplă".

„Responsabilitatea de a rezolva problema îi revine preşedintelui CCR”
Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 05.06.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24

Context

În contextul discuției publice despre mandatul judecătorului CCR Petre Lăzăroiu, conform Digi 24, Klaus Iohannis a afirmat că responsabilitatea rezolvării depășirii mandatului de 9 ani a judecătorului CCR revine chiar președintelui CCR, și nu președintelui țării. Iată declarația.

 

„Prin tolerarea acestor mandate mai lungi chiar Curtea Constituţională s-a pus singură în situaţia de a-i fi chestionată respectarea supremaţiei Constituţiei”,

[…]

 

„Responsabilitatea de a rezolva problema îi revine preşedintelui CCR”

 

„Preşedintele României nu are nicio atribuţie practică în a constata vacanţa unui mandat, dar cred că CCR trebuie să analizeze cu maximă răspundere această chestiune, pentru a nu rămâne o umbră. Eu voi respecta Constituţia indiferent de ce se întâmplă”.

Ce verificăm?

Care sunt atribuțiile președintelui Curții Constituționale.

Verificare

Pentru a vedea care sunt atribuțiile președintelui CCR, ne uităm în legea nr. 47 / 1992 privind organizarea și funcționare Curții Constituționale. Reținem și redăm conținutul articolului 9:

 

Alin. (1) Preşedintele Curţii Constituţionale are următoarele atribuţii:

  1. e) constată cazurile de încetare a mandatului judecătorilor, prevăzute în prezenta lege, şi sesizează autoritățile publice care i-au numit, pentru ocuparea postului devenit vacant;  

 

Curtea Constituţională este alcătuită din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Din cei 9 judecători, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.

 

Concret, în cazul de față, Valer Dorneanu, în calitatea sa de președinte CCR, ar trebui să sesizeze autoritatea publică care l-a numit pe judecătorul Petre Lăzăroiu, anume Președinția (în momentul mandatului de președinte a lui Traian Băsescu), pentru a semnala situația existentă.

Concluzie

Afirmația lui Klaus Iohannis este adevărată.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.