Laura-Iuliana Scântei (PNL)
„Proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale adoptat de Guvern respectă #recomandările exprese ale Comisiei de la Veneția, Comisiei Europene, GRECO, Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 24.04.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 8 aprilie 2021, senatoarea PNL Laura-Iuliana Scântei a scris pe Facebook:

„Proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale adoptat de Guvern respectă #recomandările exprese ale Comisiei de la Veneția, Comisiei Europene, GRECO, Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.”

Ce verificăm?

Dacă proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale respectă recomandările Comisiei de la Veneția, Comisiei Europene, GRECO și Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.

Verificare

Senatoarea PNL se referă la proiectul de lege inițiat de Guvern pentru desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor în justiție. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților și este înaintat la Senat pe 24 martie 2021. 

Un raport al Comisiei de la Veneția din iunie 2019 a criticat felul în care Guvernul României a făcut modificări legislative prin ordonanțe de urgență și a menționat faptul că „Secția Specială riscă să devină un obstacol în lupta împotriva corupției și împotriva crimei organizate”. La punctul 44, se recomandă reconsiderarea nevoii de înființare a Secției speciale.

Comisia de la Veneția a prezentat chiar din octombrie 2018 (perioadă în care a fost creată Secția specială), o opinie legată de amendamentele făcute la legile justiției, sugerând de atunci autorităților (la punctul 165) reconsiderarea măsurii înființării SIIJ. 

La cererea ministrului Justiției, Stelian Ion, Comisia de la Veneția va veni cu un punct de vedere asupra proiectului la cea de-a 127-a sesiune plenară a Comisiei, care va avea loc în perioada 02.07-03.07.2021.

Comisia Europeană a publicat un raport MCV în octombrie 2019 care critica, de asemenea, felul în care a fost constituită Secția specială, iar raportul din 2020 privind statul de drept subliniază că „punerea continuă în aplicare a acestor măsuri (n.r. printre care și Secția specială) accentuează incertitudinea funcționării sistemului de justiție (…) o parte din aceste măsuri pot afecta negativ resursele umane din sistemul de justiție, cu consecințe asupra eficienței acestuia.”. 

Un alt raport al Comisiei din 2018 privind progresele înregistrate în România în cadrul MCV spune despre noua secție pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați că „afectează independența magistraților și limitează rolul Consiliului Superior al Magistraturii”, intimidează magistrații și pune presiuni asupra acestora. Comisia Europeană a recomandat atunci suspendarea imediată a implementării legilor Justiției (în care a fost prevăzută înființarea SIIJ – Legea 207/2018, punctul 45) și a ordonanțelor de urgență corespunzătoare.

Conform g4media.ro, Curtea de Justiție a Uniunii Europene va veni cu un verdict pentru procesul legat de Secția specială și de legile justiției modificate de PSD în data de 18 mai 2021.

GRECO  a constatat în iunie 2019 că mai multe recomandări făcute anterior României pentru sistemul juridic nu au fost implementate, printre care și recomandarea clară (din 2018, punctul 35) de a abandona crearea Secției speciale: „(n.r. aceasta) a fost văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent, care ar putea conduce la conflicte de competență și ar putea fi folosită necorespunzător și supusă unei ingerințe nejustificate în procesul de justiție penală.”.  

În aprilie 2019, la solicitarea Forumului Judecătorilor din România privind independența justiției în România, biroul Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE) a prezentat o opinie și a făcut câteva recomandări. Printre acestea, s-a numărat și abandonarea creării unei structuri distincte a Ministerului Public pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători.  

Concluzie

Afirmațiile senatoarei Laura Iuliana Scântei sunt parțial adevărate. Comisia de la Veneția urmează să-și prezinte punctul de vedere în legătură cu proiectul de desființare a Secției speciale, dar celelalte 3 instituții menționate au recomandat desființarea.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.