Lia Olguța Vasilescu (PSD, primar Craiova)
„Au lege făcută de PSD și fonduri europene drept finanțare. Patronul poate primi pentru orice nou angajat, ucenic sau cu facultate, suma de 2250 lei/luna pe o perioadă cuprinsă între 6 luni și 3 ani."
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Data verificării: 29.06.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 28 mai 2020, în contextul discuțiilor despre integrarea în muncă a absolvenților, deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu a scris pe Facebook: 

„Au lege făcută de PSD și fonduri europene drept finanțare. Patronul poate primi pentru orice nou angajat, ucenic sau cu facultate, suma de 2250 lei/luna pe o perioadă cuprinsă între 6 luni și 3 ani.”

Ce verificăm?

Dacă prin legea făcută de PSD angajatorii pot primi pentru orice nou angajat, ucenic sau cu facultate, suma de 2250 lei/luna pe o perioada cuprinsă între 6 luni și 3 ani.

Verificare

În iunie 2001, Guvernul Năstase a depus la Camera Deputaților un proiect de lege privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Acest proiect de lege a fost promulgat în ianuarie 2002 și a devenit Legea nr. 76/2002. În forma de bază a legii cuantumul subvenției era de 70% din salariul de bază minim brut pe țară. 

În septembrie 2016, Guvernul Tehnocrat emite o ordonanță prin care introduce o subvenție fixă și o stabilește la 900 de lei.

Apo, în 9 iulie 2018, guvernul PSD a adoptat O.U.G nr. 60/2018 care modifică și completează trei acte din domeniul forței de munca printre care și Legea nr. 76/2002. Subvenția este mărită  la 2250 lei și se acordă angajatorilor astfel:

  • Timp de 12 luni pentru fiecare absolvent angajat pe o perioadă nedeterminată și cu normă întreagă;
  • Timp de 18 luni pentru fiecare persoană cu handicap angajată pe o perioadă nedeterminată și cu normă întreagă;
  • Timp de 12 luni pentru fiecare șomer în vârstă de peste 45 de ani, șomer de lungă durată, tânăr cu vârsta  cuprinsă  între  16 și 24 de  ani  sau șomer care este părinte unic angajat pe o perioadă nedeterminată, cu obligația de a păstra raporturi de muncă cel puțin 18 luni;
  • Pe toată perioada contractului pentru fiecare ucenic cu care angajatorul încheie contract, în limita fondurilor.
  • Pe toată perioada contractului pentru fiecare stagiar cu care angajatorul încheie un contract, în limita fondurilor;

Aceste subvenții sunt plătite din bani europeni, mai precis, prin Programul Operațional Capital Uman pentru perioada 2014-2020.  

Însă, ordonanța din 2018 nu a fost încă aprobată prin lege încă. În 23 martie 2020, Guvernul PNL a trimis un punct de vedere prin care a spus că e de acord cu această ordonanță.

Astfel, putem observa că perioada în care statul acordă subvenția de 2250 lei diferă în funcție de categoriile de persoane: absolvenților acordându-se timp de 12 luni, persoanelor cu handicap 18 luni, șomerilor peste 45 de ani 12 luni, iar în cazul ucenicilor și stagiarilor pe toată perioada contractului pe care-l au cu angajatorul, dar în limita fondurilor. În plus, nu este precizat faptul că angajatorul trebuie să elibereze angajatului o hârtie care să ateste specializarea angajaților în meseria respectivă. 

Concluzie

Afirmațiile făcute de Lia Olguța Vasilescu sunt parțial adevărate. Subvenția este într-adevăr de 2250  lei, dar perioada pentru care se acordă variază de la 12 la 18  luni în funcție de categoria de persoane, iar pentru ucenici și stagiari pe toată perioada contractului.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.