În contextul discuțiilor din spațiul public cu privire la impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu critică abordarea acestui subiect de către Guvernarea PNL, afirmând pe Facebook, în data de 24 mai 2020 faptul că:
„[…] am fost singurul guvern, cel din 2017, care a pus frână creșterii pensiilor speciale, prin PLAFONAREA lor.”
Dacă Guvernul PSD din 2017 a plafonat creșterea pensiilor speciale.
Pensiile speciale sunt pensiile care se calculează altfel decât cele din sistemul public de pensii și sunt reglementate de legi specifice:
În data de 7 august 2017, Guvernul PSD a publicat O.U.G. nr.59/2017 care stabilește că pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație, iar valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei.
Trebuie menționat faptul că pensiile nu pot scădea, doar crește în funcție de inflație, fără să depășească media salariilor nete din baza de calcul, astfel plafonul nu este unul fix, ci variază în funcție de aceste criterii.
Această ordonanță nu plafonează pensiile judecătorilor și procurorilor și nici pensiile auditorilor publici externi din cadrul Curții de Conturi.
În momentul de față Pensiile judecătorilor și procurorilor sunt reglementate de Legea nr.303/2004, care la art. 85 prevede că: „Pensiile de serviciu ale judecătorilor și procurorilor, precum și pensiile de urmaș prevăzute la art. 84 se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizația brută lunară a unui judecător și procuror în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad al instanței sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum și a sporului de vechime. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul își poate păstra pensia aflată în plată.”
În timp ce auditorii publici externi din cadrul Curții de Conturi beneficiază de pensii de serviciu prin legea nr. 7/2016, care prevede că: „(10) Pensiile de serviciu ale auditorilor publici externi ai Curții de Conturi se actualizează prin aplicarea la cuantumul pensiei de serviciu aflate în plată a procentului de majorare a salariului de bază de care beneficiază auditorul public extern aflat în activitate, cu același nivel de salarizare, în condiții identice de funcție, vechime, grad sau treaptă. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.”
Afirmațiile făcute de Lia Olguța Vasilescu sunt trunchiate. Într-adevăr guvernul PSD din 2017 a plafonat o parte dintre pensiile speciale, dar plafonul nu este unul fix, ci variază în funcție de inflație și nu poate să depășească salariul net din baza de calcul. Mai mult, pensiile pentru judecători, procurori și auditorii publici externi din cadrul Curții de Conturi nu sunt plafonate de ordonanța din 2017.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.