Lia Olguța Vasilescu (PSD, primar Craiova)
Femeile, deşi cotizează mai puţin, lucrează mai puţini ani, ies cu o pensie mai bună decât bărbaţii.
Parțial Fals
Barometru Factual
Social
Data verificării: 06.10.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24

Context

Invitată la emisiunea România la raport (România TV), Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, a discutat despre viitoarele modificări care vor fi aduse legii pensiilor, afirmând următoarele:

Vă mai spun încă o dată: nu creştem vârsta de pensionare, rămâne cea care este în actuala lege, şi pentru femei, şi pentru bărbaţi. Este foarte adevărat că se schimbă modalitatea de calcul, pentru că acum femeile, deşi cotizează mai puţin, lucrează mai puţini ani, ies cu o pensie mai bună decât bărbaţii şi vrem să echilibrăm acest lucru între genuri, dar este foarte adevărat că cine vrea să rămână peste vârsta de pensionare în sistem poate să o facă, fără a mai putea cumula pensia cu salariul.

Ce verificăm?

1. Dacă femeile cotizează mai puțin (lucrează mai puțini ani)
2. Dacă femeile ies pe actuala legislație cu o pensie mai bună decât bărbații.

Verificare

În introducere, vom face câteva precizări cu privire la pensii. Există pensii standard (în lipsa unui termen mai bun), care implică stagiu minim de cotizare sau criterii de vârstă (punctele a-d ale Capitolului IV din Legea 263/2010) şi alte pensii, care nu ţin neapărat cont de astfel de criterii (precum pensia de urmaş sau pensia de invaliditate), care vizează anumite categorii profesionale (pensiile speciale), pensiile pentru diferite categorii cu statut special (pentru militari în termen, pentru văduve de război), pensia minimă garantată sau pensiile pentru agricultori.

 

Cum Lia Olguţa Vasilescu se referă explicit la stagiu de cotizare în raport cu pensia primită, ne vom uita la prima categorie de pensii.

 

  1. Legea Pensiilor prevede o vârstă standard de pensionare (art. 53): aceasta este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. (Trebuie totuşi menţionat că stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet, de 35, indiferent de sex, după cum se menţionează în cadrul aceluiaşi articol de lege).

    Așadar, strict din punctul de vedere al vârstei standard de pensionare, putem considera că o femeie cotizează mai puţin decât un bărbat, muncind mai puţin timp.

 

  1. Pentru pensiile standard, putem consulta datele disponibile pe site-ul Casei Naţionale  de Pensii Publice.

 

Situaţia pentru luna august 2017 este următoarea:

Pentru fiecare dintre categoriile prezente în tabel, putem observa că pensia medie lunară în cazul femeilor este mai mică decât media generală. Din păcate, datele publice disponibile nu oferă informații detaliate cu privire la care este pensia medie per an de cotizare. Însă, din datele generale, nu se poate susţine că femeile primesc pensii mai bune decât bărbaţii, conform datelor de mai sus, care cuprind şi cifrele aferente lunii iulie 2017, dar şi lunii august 2016.

Concluzie

Afirmaţia Liei Olguţa Vasilescu este parţial falsă. Chiar dacă legea prevede o vârstă standard de pensionare mai mică pentru femei, femeile nu primesc pensii mai mari decât bărbaţii în acest moment, pe datele publice existente.  

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.