În cadrul dezbaterilor parlamentare din cadrul ”Orei Premierului” din 4 septembrie 2016, Ministrul Lia Olguța Vasilescu a sugerat că deficitul fondului de pensii nu este un lucru nou, fiind o situație obișnuită încă din 1989. Aceasta s-a întrebat, astfel, retoric:
”Ați vorbit aici despre deficitul la Fondul de Pensii. Păi când după 1989 nu a fost deficit la Fondul de Pensii?”
Verificăm dacă Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (din care se plătesc pensiile) a fost mereu pe deficit.
Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat ar trebui, în teorie, să își acopere cheltuielile din contribuțiile sociale care se colectează la acesta.
Pentru că de câțiva ani aceste sume nu mai sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile care vin în principal din plata pensiilor, dar și din costurile de funcționare a sistemului, Bugetul Asigurărilor de Stat a primit, în mod constant, subvenții de la Bugetul de Stat.
Chiar și așa, bugetul din care sunt plătite pensiile a avut în ultimii ani, chiar și cu ajutorul dat de la Bugetul de Stat, un deficit semnificativ. Iată cum a evoluat execuția bugetului de asigurări sociale de stat, pe elemente de venituri și cheltuieli din 2006 până în 2016 și proiecția acestora pe 2017:
Afirmația Ministrului Lia Olguța Vasilescu este parțial falsă – deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat nu este neapărat o obișnuință.
Așa cum reiese din tabelul de mai sus, abia din 2008 încep să vină subvenții de la bugetul de stat pentru a acoperi deficitul fondului de pensii.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.