Lilian Scripnic- deputatul AUR de Galaţi a cerut preşedintelui României şi Guvernului să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale românilor şi să se opună Paşaportului de vaccinare. În comunicatul de presă, acesta a declarat:
„Pe 21 decembrie 2020, Agenţia Europeană pentru Medicamente autoriza primul vaccin împotriva COVID-19, vânzând iluzia sănătăţii eterne şi a revenirii la normalitatea dinaintea pandemiei a vechiului continent. Realitatea arată, însă, că nici primul vaccin şi nici cele ce au urmat NU împiedică transmiterea virusului, NU îi scutesc pe cei vaccinaţi de infectarea ulterioară şi NU oferă nicio protecţie în faţa noilor tulpini. În acest context, Paşaportul de vaccinare şi obligativitatea vaccinării sunt în afara normelor legale, ştiinţifice şi morale acceptate în societatea în care trăim.”
Dacă vaccinarea împiedică transmiterea virusului, oferă protecție pentru o ulterioară infectare și în fața noilor tulpini.
În general, vaccinurile sunt analizate prin două seturi de studii. Primul tratează eficacitatea, adică rezultatele serului în condiții clinice, ideale și controlate. Celălalt set de studii, privind eficiența, se referă la performanța vaccinului în circumstanțele reale.
În ambele cazuri, procentul determină nu numărul de pacienți asupra cărora are efect vaccinul, ci șansele ca pacientul căruia i s-a administrat să fie protejat în fața pericolului respectiv. În acest sens, studiile legate de eficacitatea unui vaccin urmăresc anumite obiective pe care acesta ar trebui să le atingă.
În cazul vaccinurilor împotriva COVID-19, ele țin de abilitatea serului de a reduce riscul bolii simptomatice, spitalizarea și moartea. Cu alte cuvinte, eficacitatea arată care sunt șansele ca pacientul vaccinat să fie protejat în contactul cu virusul, prin diminuare șanselor de îmbolnăvire. Eficiența unui vaccin, pe de altă parte, arată ce rezultate produce un vaccin atunci când este administrat în afara unui mediu controlat.
În Uniunea Europeană și implicit în România, până acum au fost autorizate, de către Agenția Europeană a Medicamentului, 4 vaccinuri.
BioNTech/ Pfizer, denumit Comirnaty, a primit autorizație pe 21 decembrie 2020, cu o eficacitate generală de 94,6% în prevenirea primei apariții a bolii COVID-19, începând cu 7 zile după administrarea celei de a doua doze.
Moderna a primit autorizație pe 6 ianuarie 2021 având, după 14 zile de la administrarea dozei secundare, o eficacitate de 93,6%.
AstraZeneca a fost autorizat pe 29 ianuarie 2021, cu o eficacitate de 59,5%, administrat în două doze cu interval de timp de 4-12 săptămâni.
Cel mai recent și ultimul aprobat, pe 11 martie 2021, este vaccinul Janssen, dezvoltat de Johnson & Johnson, cu o eficacitate de 67,44%, după 14 zile, și care se administrează într-o singură doză.
Un studiu din Israel, aflat încă în faza de evaluare inter pares, arată că încărcătura virală este de patru ori mai redusă pentru infectările apărute în intervalul de 12-28 de zile de la prima doză de Comirnaty administrată. O cantitate virală redusă, indică cercetarea, sugerează o mai mică contagiere, informație ce contribuie astfel la impactul vaccinului asupra împrăștierii virusului. Astfel, cu cât cantitatea virală este mai mică, cu atât scad șansele transmiterii comunitare a virusului.
Pentru AstraZeneca, un studiu preliminar arată că protecția începe de la 22 de zile după vaccinarea cu o singură doză și se menține, fără a se diminua, până la 90 de zile. Persoanele vaccinate cu oricare dintre aceste două vaccinuri, spre exemplu, au fie mai puține șanse de împrăștiere a virusului, fie o protecție îndelungată la îmbolnăvire, ambele variante contribuind la împiedicarea transmiterii virusului.
Prevenirea infectării se traduce în termeni medicali ca „imunitate sterilizantă” ce împiedică virusul să se replice sau să infecteze celula vreodată. Pentru vaccinurile împotriva COVID, nu există studii la acest moment care să demonstreze această funcționalitate. Totuși, vaccinul are un efect puternic asupra unei posibile îmbolnăviri post-vaccinare și există dovezi, clinice și preliminare, că eficacitatea vaccinurilor împotriva bolii COVID-19 persistă în timp.
Pentru vaccinul Moderna, prospectul indică protecție împotriva bolii începând de la „aproximativ 3 săptămâni după prima doză de vaccin și se menține până la 12 săptămâni”, perioada limită în care este recomandată a doua doză.
Un alt studiu, tot din Israel, țara cu cele mai multe vaccinuri administrate la nivelul populației, arată o rată timpurie de reducere a cazurilor de COVID-19 în rândul personalului medical de până la 75%, după o perioadă de 15-28 de săptămâni de la a doua doză administrată de Comirnaty.
O compilație făcută de The Time, cu date transmise de companiile care produc vaccinurile către United States Food and Drug Administration, arată că toate cele 3 vaccinuri disponibile în America, de altfel și în România, Comirnaty, Moderna și Janssen, dovedesc rezultate clinice de 100% în reducerea mortalității, cu o excepție. Vaccinul Moderna înregistrează un procent de 89%.
Aceeași eficacitate de 100% este prezentă și în cazul vaccinului AstraZeneca, conform prospectului. În date reale, colectate de la populația vaccinată din Israel, Scoția și Marea Britanie, procentele de eficiență pentru reducerea spitalizării și a mortalității sunt diferite, dar se mențin la un nivel ridicat.
În Marea Britanie, pentru participanții prezenți la studiu, cu vârstă egală sau mai mare de 80 de ani, la 3-4 săptămâni după administrarea unei singure doze de vaccin, fie Comirnaty sau AstraZeneca, eficiența în prevenirea spitalizării este de 80%, respectiv 83%.
În Scoția, aceleași vaccinuri au arătat eficiență de 85% (Comirnaty), respectiv 94% (AstraZeneca), după 28-34 de zile de la vaccinarea cu o singură doză. În Israel, eficiența vaccinului Comirnaty este de 74%, la 14-20 de zile de la primă doză, și 84%, după 7 zile de la a doua doză, în ceea ce privește spitalizarea; iar în ceea ce privește prevenirea mortalității, Israel a înregistrat o estimare de 72% eficiență la 14-20 de zile de la primă doză.
Un articol publicat de Harvard Medical School menționează existența unor studii de laborator incipiente care demonstrează protejarea în fața noilor tulpini. Pentru varianta britanică, atât Comirnaty, cât și Moderna s-au dovedit eficiente, acționând la fel de propice ca în cazul virusului nemutat.
Un studiu realizat de cercetători de la University of Cambridge arată că o singură doză de Comirnaty, administrată corpului medical, poate reduce de 4 ori riscul infectării asimptomatice cu tulpina britanică (B.1.1.7).
Pe de altă parte, până în acest moment, ambele vaccinuri s-au dovedit mai puțin eficiente împotriva tulpinii originare din Africa de Sud (B.1.351), conform articolului.
Pentru vaccinul Janssen, prospectul menționează eșantioanele incluse în testele de eficacitate. Acestea au atât participanți având predominant tulpina nemodificată (Statele Unite ale Americii, 94,5%), cât și participanți cu tulpina braziliană (Brazilia, 69,4%) sau sud-africană (Africa de Sud, 94,5%), vaccinul păstrându-și eficacitatea pentru oricare dintre ele, conform United States Food and Drug Administration.
Un alt studiu preliminar, desfășurat în Marea Britanie, arată că impactul vaccinului AstraZeneca asupra noii tulpini britanice (B.1.1.7) este la fel de eficace ca în cazul altor variații. Datele indică o reducere a cantității virale și a perioadei în care se află aceasta în corp, ceea ce s-ar traduce în „impact important asupra transmiterii bolii”.
Declarația deputatului Lilian Scripnic este falsă. Chiar dacă vaccinurile nu produc imunitate sterilizantă, ele oferă protecție împotriva bolii, scad rata infectării în general și cea a cantității virale la cei vaccinați care se infectează ulterior, diminuează transmiterea virusului și oferă protecție, în funcție de vaccin și tulpină. Sunt dovedite atât la nivel clinic, aspecte menționate în prospectele vaccinurilor, cât și în studii preliminare.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.