Liviu Dragnea (PSD)
(...) Eu, până la ora asta, nu am primit motivarea. Au trecut șapte luni de zile. Aștept de șapte luni de zile să merg la CEDO, dar nu pot pentru că nu am primit motivarea (...) Dacă mă mai primește, că la CEDO mergi în primele șase luni de la condamnare
Parțial Fals
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 08.12.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Antena 3

Context

Prezent în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, liderul PSD Liviu Dragnea a reclamat că nu a primit încă motivarea deciziei definitive a judecătorilor care l-au condamnat, în urmă cu șapte luni, la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei în penitenciar. Dragnea a spus că, în această situație, există șansa ca o eventuală acțiune la CEDO să-i fie respinsă întrucât instanța europeană nu mai admite cererile depuse după cel mult șase luni de la condamnare.

Citatul exact (conform transcriptului furnizat de Antena 3, postul TV unde a fost făcută declarația):

 

”(…) Eu, până la ora asta, nu am primit motivarea. Au trecut șapte luni de zile. Aștept de șapte luni de zile să merg la CEDO, dar nu pot pentru că nu am primit motivarea. (Întrebarea moderatorului: Veți merge la CEDO?, n.n.) Dacă mă mai primește, că la CEDO mergi în primele șase luni de la condamnare”.

 

Ce verificăm?

Dacă Liviu Dragnea poate să atace la CEDO hotărârea definitivă prin care a fost condamnat, deși au trecut mai mult de șase luni de la pronunțarea condamnării și nu a primit motivarea.

Verificare

Pentru a vedea care este termenul în care Dragnea poate ataca la CEDO hotărârea definitivă de condamnare, mergem pe site-ul instanței europene, unde găsim formularul de sesizare a Curții, alături de un document care ne învață cum se completează formularul de cerere.

 

În primul paragraf din pagina a doua a respectivului document, găsim următoarele: „(…) Termenul de șase luni (la care se referă Dragnea, n.r.) începe în mod normal să curgă de la data la care cea mai înaltă instanță națională competentă și-a pronunțat decizia sau de la data la care a existat posibilitatea efectivă, pentru dumneavoastră sau reprezentantul dumneavoastră, de a lua cunostință de textul integral al acestei decizii”. 

 

Liviu Dragnea a aflat că a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei în penitenciar în data de 22 aprilie 2016, atunci când judecătorii instanței supreme au comunicat părților din dosar și publicului minuta hotărârii definitive.

 

În codul de procedură penală, la articolul 400 indice 1, găsim definiția minutei: „Rezultatul deliberării se consemnează într-o minută, care trebuie să aibă conţinutul prevăzut pentru dispozitivul hotărârii. Minuta se semnează de membrii completului de judecată”.Mai departe, din articolul 424 din acelasi cod de procedură penală aflăm că decizia instanței de apel conține nu doar dispozitivul, ci și alte două părți: partea introductivă și expunere.

 

Art. 424 indice 1 din codul de procedură penală: „Decizia instanţei de apel trebuie să cuprindă în partea introductivă menţiunile prevăzute la art. 402, iar în expunere temeiurile de fapt şi de drept care au dus, după caz, la respingerea sau admiterea apelului, precum şi temeiurile care au dus la adoptarea oricăreia dintre soluţiile prevăzute la art. 421. Dispozitivul cuprinde soluţia dată de instanţa de apel, data pronunţării deciziei şi menţiunea că pronunţarea s-a făcut în şedinţă publică”.

 

Din aceste două texte de lege deducem că minuta nu reprezintă textul integral al deciziei definitive prin care Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei în penitenciar.

 

Concluzie

Declarația lui Liviu Dragnea este parțial falsă. Având în vedere că termenul de șase luni invocat de acesta începe să curgă de la momentul condamnării sau de la data la care el a avut posibilitatea să ia cunoștință de textul integral al deciziei, o eventuală atacare a deciziei de condamnare la CEDO este posibilă.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.