Liviu Dragnea (PSD)
A vorbit de asemenea domnul Prim-ministru despre valorificarea resurselor proprii, de valorificarea resurselor naturale ale României. Tocmai CNADNR, pe care o lăuda mai devreme. importa sare (deci ia sare din altă țară) de 67 milioane de euro, sarea din România nu mai e bună
Fals
Barometru Factual
Transport
Data verificării: 20.09.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Youtube PSD

Context

Prim-ministrul Dacian Cioloș a prezentat în Parlament, luni 19 septembrie, un raport privind starea economiei. După intervenția acestuia, Liviu Dragnea, președintele PSD, l-a acuzat pe acesta că vorbește limba tehnocraților, o limbă străină, ruptă de realitate. Printre exemplele date de Dragnea se numără și:

 

A vorbit de asemenea domnul Prim-ministru despre valorificarea resurselor proprii, de valorificarea resurselor naturale ale României. Tocmai CNADNR, pe care o lăuda mai devreme. importa sare (deci ia sare din altă țară) de 67 milioane de euro, sarea din România nu mai e bună

 

Ce verificăm?

Ne uităm la achizițiile CNADNR pentru a vedea dacă România importă sare din alte țări și care este valoarea importurilor.

Verificare

Pe portalul oficial de achiziții publice găsim lista achizițiilor de sare făcute de CNADNR în timpul mandatului guvernului Cioloș:

 

Pentru sezonul de iarnă 2015-2016, sarea a fost achiziționată de la Societatea Națională a Sării SA. După cum arată anunțul de atribuire numarul 163593/10.11.2015, contractul a fost atribuit în timpul fostului guvern condus de Victor Ponta (în 23.10.2015), iar licitația nu a fost una deschisă, ci a fost făcută prin negociere, fără anunț de participare. Astfel, deși contractul fusese inițial estimat la 64.123.080 lei (fără TVA), a ajuns să coste 64.752.000 lei (fără TVA).

 

Pentru sezonul de iarnă 2016-2017, în platforma de achiziții publice a fost publicat anunțul de participare cu numărul 168319/18.05.2016 la licitația deschisă pentru contractul  ”Furnizare sare pentru deszăpezire necesară în perioada 2016 – 2020 pentru: Lot 1 – D.R.D.P. Bucuresti; Lot 2 – D.R.D.P. Craiova; Lot 3 – D.R.D.P. Timisoara; Lot 4 – D.R.D.P. Cluj; Lot 5 – D.R.D.P. Brasov; Lot 6 – D.R.D.P. Iasi; Lot 7 – D.R.D.P. Constanta”. Valoarea estimată a contractului era de 303,000,000 lei (fără TVA), adică aproximativ 67 milioane de euro, valoarea menționată de Liviu Dragnea.

 

Licitația a fost anulată în 25 august 2016, pentru că, în afara unui lot (Lotul 4, unde a fost depusă o ofertă), pentru toate celelalte loturi nu a fost primită nicio ofertă, nici de la un furnizor român, nici de la un furnizor străin (conform procesului verbal de la deschiderea ofertelor). De asemenea, nu a fost depusă nicio contestație (deși SALROM declarase că în caietul de sarcini erau condiții contractuale dezavantajoase). Potrivit declarațiilor directorului CNADNR, licitația va fi reluată.

 

licitatie-sare

 

Ne uităm, de asemenea, și la situația plăților efectuate în mandatul guvernului Cioloș pentru sare, în aplicația CNADNR – Registrul operațiunilor generatoare de plată. Nici din acest registru nu rezultă că ar fi fost efectuată vreo plată pentru sare către altă companie (altele decât cele pentru Societatea Națională a Sării, pentru care au fost plătiți 139,074.64 lei, penalități în baza contractului anterior).

 

Concluzie

Afirmația lui Liviu Dragnea este falsă. CNADNR nu importă sare din altă țară de 67 milioane de euro, licitația deschisă pentru achiziția de sare fiind anulată încă din august 2016, pentru că nu au fost primite oferte, nici de la furnizori români, nici de la furnizori străini.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.