Senatorul PSD Liviu Pop a făcut, pe 1 aprilie 2019, următoarea declarație:
„[…] dacă ne aducem aminte, atunci când am chemat oamenii la vot, la referendumul pentru suspendarea președintelui Băsescu, chiar dacă am făcut-o sub tutela USL-ului și erau foarte mulți implicați, singurul care a fost condamnat pentru că a chemat oamenii la vot a fost Liviu Dragnea.”
Dacă singurul condamnat în urma referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu a fost Liviu Dragnea.
Traian Băsescu a fost președintele României timp de două mandate (2004–2014), iar parlamentul a făcut de două ori demersuri pentru demiterea lui prin referendum. Mai întâi s-a încercat în mai 2007, și apoi în iulie 2012. Ambele tentative au fost în van, pentru că Traian Băsescu și-a reluat în ambele cazuri atribuțiile constituționale de Președinte al României.
Referendumul din 2012 a fost mai controversat. De organizarea lui s-a ocupat în ritm alert Uniunea Social-Liberală (USL), formată inițial în 2011 din PSD și Alianța de Centru Dreapta (PNL+PC).
Datele oficiale arată că în 29 iulie 2012, doar 46,24% din români s-au prezentat la vot, iar o lună mai târziu Curtea Constituțională a invalidat referendumul pe motiv că nu au participat cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Decizia o găsiți AICI.
În aceeași lună în care Curtea Constituțională a invalidat referendumul, procurorii de la Direcția Națională Anticorupție au început cercetările față de felul în care fost organizat și s-a desfășurat referendumul. Anunțând ulterior că au început urmărirea penală față de Liviu Dragnea și față de alte alte 67 de persoane pentru posibile ilegalități comise în timpul referendumului.
Liviu Dragnea era la acea vreme președintele Consiliului Judeţean Teleorman, dar și Secretarul General al PSD.
În octombrie 2013, DNA a trimis în judecată un număr de 75 inculpați în acest dosar, cunoscut opiniei publice sub numele de dosarul „Fraudă la referendum”.
Conform procurorilor DNA, Liviu Dragnea a folosit un sistem informatic prin care dădea comenzi membrilor din secțiile de votare, aflând situația voturilor în timp real. O parte din inculpații care-l sprijineau pe liderul PSD au fost fie acuzați de falsificarea documentelor electorale fie că introduceau în urne mai multe buletine de vot decât cele ștampilate de alegători.
Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar în mai 2015 a fost dată prima sentință. Liviu Dragnea a primit atunci 1 an de închisoare cu suspendare și nu a fost singurul condamnat. Și alți inculpați din dosar au primit pedepse sau au fost achitați.
Pentru că inculpații, inclusiv Liviu Dragnea, dar și DNA au făcut apel, dosarul a ajuns pe masa completului de 5 judecători de la ICCJ care s-au pronunțat în 22 aprilie 2016.
Judecătorii au decis condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea la 2 ani închisoare cu suspendare pentru folosirea influenței sau autorității pe care o avea în partid, în scopul obținerii de foloase necuvenite.
Decizia o găsiți pe site-ul Inaltei Curți de Casație și Justiție, fiind publicată și de DNA. Din nou, actualul președinte al PSD nu a fost singurul condamnat:
Alți 46 de inculpați au fost achitați.
Afirmațiile senatorului PSD Liviu Pop sunt false. Liviu Dragnea nu a fost singurul condamnat în dosarul „Fraudă la referendum”. A fost condamnat pentru că și-a folosit influența pe care o avea ca secretar general al PSD pentru a le cere celorlați inculpați din dosar să-l ajute în fraudarea referendumului și nu pentru că a scos oamenii la vot.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.