Aflat la ceremonia de semnare a contractului de reabilitare a liniei ferate Apața – Cața din secțiunea de cale ferată Brașov – Sighișoara, Lucian Bode- ministrul Transporturilor a declarat. pe 22 septembrie 2020:
„Avem o reţea extinsă de cale ferată – 11.000 de kilometri – una dintre cele mai extinse la nivel european.”
Care este situația rețelei de cale ferată din România.
Conform Institutul Național de Statistică, la finalul anului 2019 liniile de cale ferată de folosinţă publică în exploatare însumau 10.759 km.
Potrivit celor mai recente date Eurostat, în anul 2018 situația căilor ferate la nivel european era următoarea:
Deși România are a 8-a cea mai lungă rețea feroviară din Europa, datele Eurostat arată că doar 4.029 km (37,42%) sunt electrificați.
De asemenea, Indexul European al Performanței Feroviare 2017 realizat de Boston Consulting Group, plasează România la coada clasamentului în ceea ce privește performanța infrastructurii feroviare, acordându-i un scor de 1,9 din 10.
Indexul calculează scorul de la 1 la 10 pe baza a trei indicatori ai performanței feroviare:
Afirmația ministrului transporturilor Lucian Bode este trunchiată. La nivel european, datele Eurostat privind infrastructura feroviară, arată că România are a 8-a cea mai extinsă rețea de cale ferată. Cu toate acestea, mai puțin de jumătate din cei 10.759 de km sunt electrificați (doar 4.029 km), iar Indexul European al Performanței Feroviare plasează România la coada clasamentului în ceea ce privește performanța, acordându-i un scor de 1.9 din 10.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.