Ludovic Orban (Forța Dreptei, președinte)
Inventatorii pensiilor speciale sunt cei de la PSD
Trunchiat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 29.12.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1 TV

Context

Premierul Ludovic Orban a făcut următoarea afirmație pe 16 decembrie 2019: 

„Inventatorii pensiilor speciale sunt cei de la PSD. Inventatorii sistemului privilegiat al multor categorii în cursul pensionării sunt cei de la PSD. Ei nu mai au ce să spună în privinţa pensiilor speciale.”

Ce verificăm?

Cine a inventat pensiile speciale în România.

Verificare

Pensiile speciale sunt pensiile care se calculează altfel decât cele din sistemul public de pensii și sunt reglementate de legi specifice. 

Pensiile militare de stat sunt prevăzute în legea 223/2015. De această lege beneficiază cei care au lucrat ca militari, polițiști, funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, dar și cei care au muncit pentru Serviciul Român de Informații.  

Legea a fost inițiată în aprilie 2015 de guvernul PSD condus de Victor Ponta. 

Votul final a fost dat în Camera Deputaților câteva luni mai târziu. La acel moment, în sală au fost 90 de politicieni din partea PNL, iar 81 din ei au votat pentru adoptarea legii, lucru care s-a și întâmplat în 24 iulie 2015. 

Pensiile parlamentarilor sunt reglementate de legea 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor, lege care a suferit modificări substanțiale prin alte acte normative. 

De exemplu, în aprilie 2015 a fost înregistrată o inițiativă legislativă a 228 de parlamentari pentru modificarea legii care-i privește. Inclusiv un deputat PNL a semnat propunerea.  Proiectul a devenit legea nr. 357/2015, prin care foștii senatori și deputați au ajuns să fie beneficiari ai pensiilor speciale. 

Funcționarii publici parlamentari au pensiile reglementate prin legea 215/2015 care modifică legea privind statutul acestei categorii de angajați. Proiectul de lege a fost inițiat în martie 2015 de șase deputați PSD. Când a ajuns la Camera Deputaților pentru votul final, PSD a avut susținerea partidelor, mai puțin a PNL-ului pentru că 84 de parlamentari s-au abținut. E de menționat totuși că un parlamentar PNL a votat pentru această lege. 

Diplomații au stabilite pensiile prin legea 216/2015. Proiectul legislativ a fost inițiat de șase deputați PSD și unul de la UDMR. A fost votat de toate partidele din Parlament. Din cei 89 de membri PNL prezenți, 78 au votat pentru adoptarea legii care stabilește astăzi acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României. 

Auditorii publici externi din cadrul Curții de Conturi beneficiază de pensii de serviciu prin legea nr. 7/2016 care modifică legea de organizare și funcționare a Curții de Conturi. Proiectul legislativ a fost făcut de șapte parlamentari PSD și unul de la UDMR. 

Judecătorii și procurorii beneficiază de pensii speciale reglementate de legea 303/2004, modificată ulterior. Proiectul a fost inițiat în 2003 de către guvernul condus de Adrian Năstase, fost lider PSD. 

Anul trecut, parlamentari de la PSD și ALDE au propus modificarea acestei legi. În Camera Deputaților PNL și USR s-au opus. Deși președintele a sesizat Curtea Constituțională, în final proiectul s-a transformat în legea 242/2018.

Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea beneficiază de pensii de serviciu. În 2014, trei parlamentari PSD și unul de la PC au inițiat un proiect de completare al legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor. Proiectul a trecut cu 226 de voturi, patru membri PNL votând pentru. 

Personalul aeronautic are pensiile stabilite prin legea 83/2015.  Proiectul de lege a fost inițiat și de parlamentari PNL. La votul final au zis da 48 de parlamentari PNL din 57 prezenți. 

Aleșii locali ar urma să beneficieze și ei de pensii speciale după ce, în iulie anul acesta, guvernul condus de Viorica Dăncilă a emis o ordonanță de urgență în acest sens. Termenul de intrare în vigoare a fost prorogat, dar chiar și-așa, pensiile pentru aleșii locali există în legislație. 

Ordonanța guvernului Dăncilă se află în acest moment la la CCR, după ce a fost sesizată și are ca termen data de  21 ianuarie 2020.

Concluzie

Afirmația premierului Ludovic Orban este trunchiată. Este adevărat că majoritatea legilor care privesc pensiile speciale au fost inițiate de PSD, dar ceea ce uită să spună premierul este că în anumite cazuri,  PNL a votat cot la cot cu PSD legile pentru pensiile speciale. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.