Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„Comisia Europeană confirmă tot ceea ce am avertizat din noiembrie 2019 încoace: guvernarea pe datorie care a explodat; zero măsuri pentru a stopa risipa banului public și zero măsuri pentru creșterea colectării veniturilor la buget. [...] Comisia Europeană este alertată că datoria publică va ajunge la 100% din PIB și confirmă cu Guvernul Cîțu va fi obligat să ia măsuri de consolidare fiscală – adică austeritate!”
Trunchiat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 13.01.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Marcel Ciolacu – președintele PSD – a afirmat în 7 ianuarie 2021 următoarele cu privire la o scrisoare transmisă României de către Comisia Europeană:

„Comisia Europeană confirmă tot ceea ce am avertizat din noiembrie 2019 încoace: guvernarea pe datorie care a explodat; zero măsuri pentru a stopa risipa banului public și zero măsuri pentru creșterea colectării veniturilor la buget. Lipsa de viziune a PNL a condus la situația în care s-a cheltuit enorm față de veniturile încasate pentru a obține cea mai mare cădere economică și cea mai slabă revenire din UE! Se confirmă că România, spre deosebire de celelalte țări din UE, a cheltuit banii aiurea fără a veni cu un plan serios de stimulare și revenire economică. Iar rezultatele sunt catastrofale: Comisia Europeană este alertată că datoria publică va ajunge la 100% din PIB și confirmă cu Guvernul Cîțu va fi obligat să ia măsuri de consolidare fiscală – adică austeritate!”

Ce verificăm?

Dacă există îngrijorări din partea Comisiei Europene privind datoria publică a României.

Verificare

Pe 8 ianuarie 2021, Comisia Europeană ne-a transmis că Valdis Dombrovskis – vicepreședintele Comisiei Europene – și comisarul Paolo Gentiloni au adresat la finalul anului 2020 o scrisoare către Alexandru Nazare – ministrul Finanțelor. Demersul celor doi face parte din eforturile comisiei de a aduce situația fiscală a României la un nivel sustenabil, în contextul procedurii de deficit excesiv.

În scrisoare, cei doi spun că situația României a continuat să se deterioreze substanțial și în 2020, fiind rezultatul mult rezultatul deciziilor politice adoptate anterior pandemiei:

„(…) Aceste decizii includ politica fiscală prociclică dintre 2016 și 2018 – când deficitul public a fost aproape de 3% din PIB, în ciuda unui nivel favorabil situației economice -, precum și marile majorări ale pensiilor nefinanțate, care duc la o permanentă creștere a deficitului bugetar.”

Oficialii spun că: „(…) România ar trebui să evite introducerea de noi măsuri care ar putea avea un impact negativ permanent asupra soldului bugetar. Având în vedere gravitatea situației fiscale, am încuraja, de asemenea, cu tărie să luați în considerare alte inițiative de politică fiscală încă din 2021, atât asupra veniturilor, cât și asupra cheltuielilor. Aceste inițiative ar trebui să fie parte a unei strategii fiscale concertate pe termen mediu, să pună deficitul pe un trend descendent și să prevină o creștere abruptă a raportului datorie-PIB.”

Reprezentanții Comisiei Europene mai spun că, parțial, creșterea deficitului bugetar o să fie dată și de măsurile luate pentru combaterea COVID-19. Cheltuielile făcute în contextul pandemiei au inclus scheme de sprijin pentru angajați în sectorul medical și au reprezentat 1.4% din produsul intern brut. Din acești bani, doar 0,4% fonduri UE.

Totuși, principalii factori care duc la creșterea deficitului sunt măsurile expansive preexistente. De exemplu majorarea alocațiilor sau a pensiilor care deja au fost majorate în 2020.

Scrisoarea arată că raportul datorie PIB se află pe un trend ascendent abrupt și că:

„În cadrul unui scenariu fără schimbare de politică, datoria este proiectată să depășească 60% în 2022 și 100% din PIB în 2027, rămânând peste acel nivel până la sfârșitul perioadei de proiecție în 2031. Pe baza evaluării Comisiei, riscurile generale a durabilității datoriilor par ridicate pe termen mediu.”

Concluzie

Afirmațiile președintelui PSD Marcel Ciolacu sunt trunchiate. Reprezentanții Comisiei Europene susțin că situația fiscală s-a deteriorat și în 2020 și au avertizat că datoria publică a României ar putea ajunge la 100% PIB. Totuși, oficialii spun că acesta este efectul deciziilor politice adoptate de România anterior pandemiei generate de COVID-19, aici fiind inclusă decizia de majorare a pensiilor. Aceștia mai spun că parțial, creșterea deficitului, este generată și de măsurile luate în contextul epidemiei.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.