Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„Haideți să spunem adevărul. România, pe cap de locuitor, consumă cea mai puţină energie din Europa, respectiv 2,4MW. Ca să avem şi o comparație consumăm de 2 ori mai puţin faţă de un german care consumă în jur de 6.5 MW. Anul acesta, conform INS, am consumat cu 5,2 % mai puţină energie electrică. Dacă ne uităm la populaţie, deja am consumat cu 8% mai puţin. Ce vrem noi, de fapt? Ce economie să mai facă românii având cel mai mic consum din Europa?”

Fals
Barometru Factual
Criza energiei
Data verificării: 31.10.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Antena 3

Context

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că românii au cel mai mic consum de energie din Uniunea Europeană, și nu ar trebui să facă economie:

„Haideți să spunem adevărul. România, pe cap de locuitor, consumă cea mai puţină energie din Europa, respectiv 2,4MW. Ca să avem şi o comparație consumăm de 2 ori mai puţin faţă de un german care consumă în jur de 6.5 MW. Anul acesta, conform INS, am consumat cu 5,2 % mai puţină energie electrică. Dacă ne uităm la populaţie, deja am consumat cu 8% mai puţin. Ce vrem noi, de fapt? Ce economie să mai facă românii având cel mai mic consum din Europa?”, a declarat Ciolacu.

 

Ce verificăm?

Care este consumul de energie, per capita, în țările Uniunii Europeane.

Verificare

Marcel Ciolacu se referă, în declarația sa, la doi indicatori diferiți: consumul de energie pe cap de locuitor și consumul de energie electrică pe cap de locuitor. 

Le analizăm pe fiecare în parte.

Energia consumată pe cap de locuitor arată câtă energie electrică și căldură consumă fiecare cetățean acasă. 

Eurostat are statistici anuale privind consumul de energie pe cap de locuitor și folosește ca unitate de măsură indicatorul KGOE (kilogram of oil equivalent) Ca să putem compara datele oficiale cu cifrele vehiculate de Marcel Ciolacu, am transformat indicatorul  în MWh. 

Astfel, în 2020, un consumator casnic din România a consumat 4.84MWh pe an, iar un cetățean din Germania a consumat 8.11 MWh pe an. 

Eurostat publică, anual, și care este consumul mediu anual de energie electrică, per capita, la nivelul Uniunii Europene. Ultimele date publicate se referă la anul 2020, iar România este situată pe ultimul loc, cu cel mai mic consum de energie electrică cu sub 1MWh, pe cap de locuitor. În același clasament, Germania apare cu o medie de consum de aproximativ 1,5MWh.

Marcel Ciolacu menționează și statisticile naționale și se referă, strict la energie electrică.  Conform acestuia, Institutul Național de Statistică a calculat o scădere cu 5,2% a consumului în primele luni din 2022, la nivel național și cu 8% a consumului casnic. Datele prezentate de liderul PSD provin dintr-un raport ANRE și nu de la INS, raport preluat de ZiarulFinanciar.ro.

Datele prezentate de ANRE în raportul din iulie arată o scădere a consumului de energie electrică, la nivel național, de 5,2%, în primele luni din 2022 față de anul trecut. Doar că, scăderea consumului casnic, de 3,2%, a fost mai mică decât cea a sectorului industrial. 

„Consumul naţional de energie electrică a fost mai mic cu 5,2% în primele patru luni din 2022, în condiţiile în care  consumul clienţilor casnici s-a redus cu 3,2%, iar cel industrial cu 6,4%, arată un raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE)”  scrie Ziarul Financiar.

Expertul în energie, Dumitru Chisăliță, a explicat, pentru factual.ro, cum trebuie interpretate datele prezentate de Marcel Ciolacu, care e diferența dintre un consum mic, datorită unei eficiențe energetice mari și consumul scăzut din cauza sărăciei energetice. 

„Indicatorul folosit, cel al consumului de energie, cu singuranță că s-a referit la energia electrică pentru că despre reducerea acestui tip de energie este vorba în principal, la nivelulul Uniunii Europene, este un indicator macroeconomic folosit în statistici dar care trebuie interpretat. 

Dacă acest consum mic al României ar fi însemnat că suntem eficienți energetic, afirmația sa era corectă. Nu ar mai trebui să facem economii la consumul de energie electrică pentru că suntem, deja, foarte eficienți în consum. 

 Doar că, în realitate acest indicator arată sărăcia energetică cruntă în care trăiesc românii. Și deci, afirmația domnului Ciolacu este falsă, a concluzionat Dumitru Chisăliță.

De ce consumă românii puțină energie electrică?

O explicație pentru consumul mic de energie electrică pe cap de locuitor este faptul că în România mai există încă locuințe neelectrificate. Într-un raport al Ministerului Energiei din 2017, cea mai recentă statistică publică, la nivel național mai existau 52.233 de locuințe neelectrificate.

O altă explicație poate fi si modul în care românii își încălzesc casele dar și numărul de electrocasnice folosite. Statisticile europene arată că în Uniune, consumul principal de de energie în gospodării este pentru încălzirea locuințelor, de 63,6% din consumul final de energie în sectorul rezidențial. 

În România, însă, cele mai multe locuințe se încălzesc cu sobe, potrivit Strategiei Energetice a României 2020-2030, citată de Ziarul Financiar. Și o treime din locuințe sunt încălzite parțial iarna. Orice alt tip de încălzire ar însemna și consum de energie electrică. 

O treime din locuinţele României (aproape 2,5 mil.) se încălzesc direct cu gaz natural, folosind centrale de apartament, dar şi sobe cu randamente extrem de scăzute (cel puţin 250.000 de locuinţe). Aproximativ 3,5 mil. locuinţe (marea majoritate în mediul rural) folosesc combustibil solid – majoritatea lemne, dar şi cărbune –, arse în sobe cu randament foarte scăzut. Restul locuinţelor sunt încălzite cu combustibili lichizi (păcură, motorină sau GPL) sau energie electrică. Peste jumătate dintre locuinţele din România sunt încălzite parţial în timpul iernii” 

 

În ceea ce privește dotarea cu electrocasnice, conform datelor INS, în 2021, 30% din gospodăriie din România nu aveau frigider sau congelator, 20% aspirator sau mașină de spălat rufe.


În Germania, de exemplu, 99% din populație are frigider și 96% mașină de spălat.

 

Concluzie

Declarația președintelui PSD, Marcel Ciolacu, este falsă.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.