La o zi după publicarea Planului Național pentru Redresare și Reziliență, care a avut loc în 2 iunie, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat:
„Ce am mai descoperit astăzi și nu avem toate documentele pentru că există anexe care nu pot fi încă descărcate: sumele pentru consultanți sunt între 1.200 și 1.450 de euro pe zi”.
Ce sume au fost alocate consultanților, prin PNRR.
Planul Național de Redresare și Reziliență este un document elaborat de Ministerul de Finanțe, fără angajarea unor experți independenți, deci fără costuri pentru consultanță. Documentul prevede costuri estimate, care urmează a fi plătite în viitor, pentru anumite proiecte pe care România le propune Comisiei Europene.
Comisia Europeană a elaborat un ghid pentru statele membre, privind întocmirea planurilor naționale de reziliență și redresare. Potrivit acestui document (pag. 36), componenta de costuri trebuie să fie „rezonabilă, plauzibilă și comensurată”, acest din urmă termen referindu-se la comparația cu alte proiecte similare derulate de statele membre, preferabil cu fonduri UE.
Potrivit anexei din PNRR intitulate Costing, respectiv documentul „Costing general componenta”, statul român estimează că, pentru acele proiecte unde este nevoie de consultanță externă, experții internaționali ar urma să primească o sumă medie în valoare de 1.200 de euro pe zi. Pentru consultanții locali (organizații internaționale cu reprezentanță națională), suma medie estimată este de 450 de euro pe zi, iar pentru consultanții interni, 150 de euro pe zi. Documentul specifică faptul că aceste sume au fost stabilite „luându-se ca referință/metodologie de calcul, istoricul proiectelor implementate la nivelul Secretariatului General al Guvernului”.
Totuși, sumele prevăzute sunt mai mari decât orientările naționale și internaționale precedente. De exemplu, pe Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, nivelul maxim de remunerare a experților este stabilit la maxim 80 de lei/oră (pag. 45), mult mai jos decât plafoanele din PNRR.
Ca să luăm un exemplu de la nivel european, în Ghidul Remunerării Experților stabilit de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentației (EFSA – European Food Safety Authority), suma maximă pentru plata unei zile de consultanță este plafonată la 900 de euro (pag. 11-13).
Afirmația este trunchiată. Documentele arată că sumele estimate pentru consultanți variază între 450-1.200 de euro pe zi. Totuși, remunerația este mai mare decât prevăd ghidurile interne și internaționale consultate de Factual.ro.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.