Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„Guvernarea PNL nu a fost în stare să folosească resursele europene puse la dispoziţie încă de la începutul crizei generate de COVID-19.”
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 09.07.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Comisia Europeană a lansat un nou plan de relansare a economiei europene, iar președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a scris pe Facebook în 27 mai 2020:

„Guvernarea PNL nu a fost în stare să folosească resursele europene puse la dispoziţie încă de la începutul crizei generate de COVID-19.” 

Ce verificăm?

Dacă guvernul actual a folosit resursele europene puse la dispoziție în timpul crizei generate de COVID19.

Verificare

În 13 martie 2020, Comisia Europeană anunța printr-un comunicat oficial că a instituit un răspuns coordonat la nivel european pentru contracara impactul economic care va fi adus de criza sanitară COVID-19.

La doar câteva zile distanță, în  19 martie, Comisia adoptă un cadru temporar pentru a putea sprijini statele membre. Apoi, în 25 martie, Parlamentul European aproba suma de 37 de miliarde de euro, bani acordați statelor membre ca răspuns din partea Uniunii la această criză.

Din acești bani, România a primit de 3.079 miliarde de euro, 491 milioane de euro dintre aceștia au fost în lichidități pentru a putea gestiona criza sanitară, însă aceștia trebuie să fie folosiți până la finalul anului 2020. 

În 25 martie, Ministerul Fondurilor Europene a comunicat oficialInspectoratul General pentru Situații de Urgență a primit 682 milioane de euro de la Comisia Europeană, pentru măsurile de combatere a răspândirii COVID19. 

În 7 aprilie a fost publicată O.U.G. nr.43/2020 prin care sau aprobat un set de măsuri de sprijin decontate din fonduri europene pe perioada stării de urgență: 

  • alocarea a 300 milioane euro pentru finanțarea cheltuielilor aferente achiziției de echipamente medicale și de protecție pentru personalul medical care tratează pacienții infectați cu noul tip de coronavirus;
  • decontarea din fonduri europene suma de 120 milioane de euro pentru plata  stimulentelor de 500 euro pentru medici;
  • sprijinirea companiilor cu 300 de milioane de euro pentru plata indemnizațiilor prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020. (șomaj tehnic)

În 21 mai 2020. printr-o ordonanță de urgență, s-au acordat 225 de milioane de euro din fonduri europene pentru persoanele din mediile defavorizate. 

Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice, până în momentul de față, acestea sunt măsurile luate pentru combaterea crizei sanitare. Aceste măsuri însumează 1.627 miliarde de euro, din totalul de 3.079 miliarde de euro puși la dispoziție țării noastre de către Uniunea Europeană la începutul epidemiei. 

Concluzie

Afirmațiile făcute de Marcel Ciolacu sunt false. României i-au fost alocați 3,079 miliarde de euro la începutul epidemiei. Acești bani au fost alocați până la sfârșitul anului 2020. Până acum s- au cheltuit peste jumătate ( 1,627 de miliarde de euro) până în prezent. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.