Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut cunoscute, deja, câteva dintre planurile pe care le are pentru momentul în care partidul său va prelua conducerea Guvernului, după rotativa stabilită în coaliția cu PNL. Ciolacu crede că românii sunt impozitați prea mult pe muncă, iar companiile cu câștiguri foarte mari, prea puțin:
„Cred că este momentul ca impozitarea muncii în România, de la aproximativ 47%, să înceapă să scadă. La 3.000 de lei, asta reprezintă în jur de 600 de euro, un german plătește un impozit pe muncă în jur de 94 de euro. În România, la 3.000 de lei, un român plătește 236 de euro. Asta e diferența de impozitare a muncii într-un stat consolidat economic și România”.
Ce impozite se plătesc în Germania și România, la un venit de 600 de euro, lunar.
ROMÂNIA
Impozitul pe veniturile din salarii se calculează, în România, la baza de calcul determinată de Codul Fiscal (mai exact, prevederile art. 78 din Legea nr. 227/2015).
Am folosit un calculator de salarii online, pentru a vedea care sunt contribuțiile și taxele care trebuie plătite de angajat și angajator.
Varianta 1 – Cei 3.000 de lei sunt salariul net.
Pentru a plăti un salariu de 3.000 de lei, angajatorul cheltuie 5243 de lei, din care 333 de lei este impozitul pe venit, echivalentul a 68 de euro.
Restul dărilor plătite reprezintă:
Totalul contribuțiilor plătite de angajat și angajator statului, la un venit de 3000 de lei pe lună, dat ca exemplu de Marcel Ciolacu, este de 2.243 de lei sau 459 de euro, ceea ce reprezintă 42,7% din venitul brut.
Dacă vorbim doar de impozit, așa cum s-a pronunțat președintele PSD, vorbim de 333 de lei sau 68 de euro.
Niciuna dintre cifre nu este cea prezentată de Marcel Ciolacu, de 236 de euro. Cea mai apropiată este contribuția la asigurările sociale, aproximativ 262 de euro, însă aceasta NU reprezintă impozit pe muncă.
Varianta 2 – Cei 3.000 de lei sunt salariu brut.
La un salariu brut de 3.000 de lei, angajatul primește în mână 1.989 de lei (388 de euro).
Impozitele și taxele plătite, la 3.000 de lei venit brut, sunt:
Totalul contribuțiilor plătite de angajat și angajator statului, la un venit brut de 3.000 de lei pe lună, dat ca exemplu de Marcel Ciolacu, este de 1.165 de lei sau 238,45 de euro. Cifra este foarte apropiată de ce a prezentat Marcel Ciolacu, însă este suma totală datorată statului (incluzând asigurările) și nu doar impozitul.
Dacă vorbim doar de impozit, așa cum s-a pronunțat președintele PSD, vorbim de 122 de lei sau 24,97 de euro.
GERMANIA
În Germania, sistemul de taxare a muncii este mult mai complex și, în funcție de anumite criterii, e împărțit în 4 clase de impozitare (impozit progresiv).
Indiferent, însă, de aceste clase de impozitare, pentru veniturile mai mici de 10.908 euro anual, nu se plătește impozit pe venit.
După această limită minimă, impozitul variază între 14 și 45%. Veniturile de peste 277.826 de euro sunt impozitate cel mai mult, cu 45%.
Dacă vorbim strict de impozitul pe venit, la 600 de euro lunar, un german nu plătește nimic.
Există, însă, alte dări care se plătesc, chiar și pentru venituri foarte mici, sub salariul minim pe economie.
Folosind tot un calculator online, am calculat și restul de taxe care trebuie plătite de un german care are acest venit.
Așadar, la un venit net de 600 de euro/lună, un german plătește 55,8 euro la pensii, 7,2 euro la asigurarea de șomaj, 10,65% la asigurarea de îngrijire și 45,80 euro la asigurarea de sănătate.
În total, 120,45 de euro.
Cifra nu este aceeași cu cea prezentată de Marcel Ciolacu, de 94 de euro, dar este, într-adevăr, mult mai mică decât în România.
NIVELUL DE TAXARE A MUNCII ÎN EUROPA
Statisticile pentru anul 2021 (cele mai recente), realizate de Eurostat, situează România la mijlocul clasamentului european după nivelul de taxare a muncii, ca procent din câștigul brut. Statistica Cele mai mari cifre sunt în Belgia, Germania și Austria. Statistica ia în calcul veniturile mici, însă pentru Germania consideră și nivelul de taxare 2 (la venituri de peste 10.908 euro anual), cel mai răspândit în Germania, astfel că procentul crește la peste 40%. România se află după Germania în acest clasament, dar trebuie să luăm în considerare că românii sunt printre cei mai prost plătiți angajați din Europa, în timp ce germanii sunt printre cei mai bine plătiți (medie anuală de 13.000 de euro, față de aproape 45.000 de euro).
Este foarte important de menționat că, în România, un venit mic este considerat în jurul valorii prezentate de Marcel Ciolacu (mai exact, sub 600 de euro), în timp ce, în Germania, veniturile lunare minime sunt în jurul valorii de 1.700 de euro. Cu alte cuvinte, un german care câștigă un salariu minim în țara respectivă va fi și el impozitat mai mult.
Pe de altă parte, costul vieții (en. cost of living) în România este cel mai mic din Europa, pe când Germania este pe locul al 10-lea.
Declarația lui Marcel Ciolacu este trunchiată. Calculul prezentat arată că, într-adevăr, munca este impozitată mai mult în România decât în Germania, în special pe salariile mici. Totuși, Marcel Ciolacu este neclar în exprimare, referindu-se la impozit pe muncă, deși ia (probabil) în calcul și asigurările sociale și de sănătate. Totodată, președintele PSD nu menționează ponderea reprezentată de salariile mici într-o economie, respectiv în cealaltă. Pentru România, un venit de 600 de euro lunar este considerat peste minim, în timp ce cele mai mici salarii din Germania (full time) sunt de aproape 1.700 de euro lunar.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.