După ce a fost prezent la un eveniment sportiv organizat, în 6 aprilie, la o școală din sectorul 4 din Capitală, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a scris pe Facebook:
,,(…) adevărul este că sportul românesc este la pământ. Niciun euro din PNRR nu a fost dat pentru sport. Nu există nicio reformă. Voi lucra în perioada următoare cu marii campioni ai #României pentru a veni cu o strategie coerentă pentru sport. România trebuie să revină pe locul pe care îl merită în sport!”.
Postarea onține și un clip video în care Ciolacu mai declară:
,,Sportul românesc are nevoie de reforme! Cu tristețe, vă anunț că în PNRR sunt zero euro pentru sport! Nu există nicio reformă! Nu putem vorbi despre sport, fără autorități locale, fără primari, fără președinți de consilii județene. Ei țin sportul în acest moment! ”
Dacă există proiecte de finanțare din PNRR pentru sport.
Fondul de redresare Next Generation EU, prin care se finanțează PNRR-urile naționale, dispune de aproximativ de 700 miliarde de euro.
România are aprobat un fond 29,2 miliarde de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, negociat și convenit cu Uniunea Europeană.
Banii prin PNRR-uri se acordă în baza unor proiecte care trebuie să respecte cele 6 direcții de dezvoltare stabilite de Comisia Europeană:
Ca atare, domeniul Sport ca atare nu există în lista de direcții de dezvoltare a Uniunii Europene, prin mecanismul NextGen. Uniunea Europeană are alte mecanisme de finanțare pentru sport, disponibile aici.
Totuși, anumite proiecte tangențiale pot fi finanțate prin PNRR, dacă se încadrează în unul dintre domeniile prevăzute mai sus. Vom analiza, în cele ce urmează, dacă există astfel de proiecte în PNRR-ul României
Comisia Europeană propune idei de investiții în zona sportivă, în documentul Next Generation EU: How can the sport sector benefit?, sugerând investiții în zona energiei regenerabile și a digitalizării.
România are mai multe astfel de proiecte aprobate prin PNRR. Vom da doar câteva exemple.
În 8 februarie 2023, Ministerul Sportului și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea energetică a Sălii Polivalente din București. Valoarea eligibilă din PNRR este de aproximativ 50 de milioane de lei.
În Cluj-Napoca se va construi o bază sportivă, în cartierul Borhanci, făcând parte dintr-un proiect mai amplu, finanțat tot din PNRR, care ar mai conține, pe lângă baza sportivă, o creșă, un hub educațional, o unitate de sănătate și o pădure-parc. Valoarea totală a proiectului ar urma să fie de aproape 27 de milioane de lei.
La Galați, tot prin fonduri PNRR, va fi finanțată renovarea energetică a sălii de sport din cadrul Liceului Tehnologic Maican, valoarea investiției fiind de peste 1,7 milioane de lei, conform Primăriei Galați.
Un alt exemplu de investiții în infrastructură sportivă, prin PNRR, se mai poate găsi în județul Olt, unde stadionul din comuna Brebeni va fi reabilitat, cu ajutorul fondurilor PNRR, valoarea investiției fiind de aproape 475.000 de lei. La fel ca în cazul Sălii Polivalente din Capitală, scopul investiției este reabilitarea energetică a clădirii.
Proiectele prezentate mai sus, sunt, împreună cu alte astfel de proiecte (cum ar fi renovarea energetică a mai multor săli de sport din Turda), aprobate pe direcția de dezvoltare Energie verde.
Afirmațiile lui Marcel Ciolacu sunt trunchiate. Este adevărat că nu există bani din PNRR pentru sport, dar asta se întâmplă pentru că fondurile sunt destinate altui scop. În schimb, sportul poate beneficia de fonduri prin PNRR pentru construcția, modernizarea și reabilitarea de centre. România are mai multe proiecte aprobate în acest sens.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.