Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„Un nou jaf național al coaliției de dreapta: vânzarea pământului agricol românesc! 100 de miliarde de euro – atât este valoarea terenului agricol al României. Prin legislația adoptată anul trecut, în acord cu legislația europeană, i-am împiedicat să mai vândă aceste terenuri străinilor. Pentru a proteja atât fermierii, cât și statul român în condițiile în care deja 4 milioane de hectare de pământ nu mai sunt ale românilor!"
Fals
Barometru Factual
Agricultura
Data verificării: 07.04.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 15 martie 2021, Marcel Ciolacu de la PSD a scris pe Facebook:

„Un nou jaf național al coaliției de dreapta: vânzarea pământului agricol românesc! 100 de miliarde de euro – atât este valoarea terenului agricol al României. Prin legislația adoptată anul trecut, în acord cu legislația europeană, i-am împiedicat să mai vândă aceste terenuri străinilor. Pentru a proteja atât fermierii, cât și statul român în condițiile în care deja 4 milioane de hectare de pământ nu mai sunt ale românilor!”

Ce verificăm?

Cât valorează terenul agricol din România și câte hectare sunt deținute de străini

Verificare

Terenul agricol reprezintă totalitatea suprafeței arabile, la care se adaugă pășunile, fânețele, viile și pepinierele viticole, dar și livezile și pepinierele pomicole. Conform datelor Eurostat, România se clasează pe locul șapte la nivel european, ca dimensiune a suprafeței agricole utilizate. 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) ne-a transmis că România deține 14.630.100 ha de teren agricol, iar prețul mediu pentru un ha este de 5339 euro. 

Cele mai mari prețuri au fost înregistrate în zona București-Ilfov (7394 euro/ha), iar cele mai mici în nord-estul țării, în Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui (4036 euro/ha). Calculul arată că terenul agricol din România valorează 78.110.103.900 de euro.

În 2018, 164 de senatori și deputați de la PSD, ALDE, PMP sau neafiliați au inițiat un proiect de lege privind revizuirea anumitor norme din agricultură.  

În vara lui 2020, proiectul a fost votat de către 309 parlamentari, dintre care 205 pentru, 96 împotrivă, iar 8 s-au abținut. Ulterior, membrii USR și PNL formulează o sesizare de neconstituționalitate, dar Curtea Constituțională a respins-o

Astfel a fost introdusă legea 175/2020, prin care au fost modificate alte două legi: 

  • legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării de terenuri agricole 
  • legea 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului. 

În cadrul legii 17/2014 au fost adăugate noi condiții pentru achiziționarea terenului agricol, astfel că 

  • persoanele fizice pot cumpăra teren agricol, doar dacă îndeplinesc simultan următoarele condiții: au avut domiciliul pe teritoriul țării minimum cinci ani, au desfășurat munci agricole în România în ultimii cinci ani și au fost înregistrate de autoritățile fiscale naționale de cinci ani (Articolul 4^1, alin. 1)
  • persoanele juridice pot achiziționa teren agricol, doar dacă îndeplinesc simultan următoarele condiții: să-și aibă sediul în România în ultimii cinci ani, să desfășoare activități agricole de cel puțin cinci ani, să prezinte documente conform cărora în ultimii cinci ani, minimum 75% din venit să fie provenit din agricultură, iar persoana care deține majoritatea acțiunilor să-și aibă domiciliu în țară de cel puțin cinci ani. (Articolul 4^1, alin. 2)

În România, în 2018, străinii dețineau 422.000 ha de pământ, adică 2,88% din totalul de teren cultivabil, o arată numerele furnizate de MADR, la cererea Agerpres. Cei mai mulți proprietari străini provin din Italia (194) și Germania (80). 

Concluzie

Afirmațiile lui Marcel Ciolacu sunt false. Terenul agricol din România valorează aproximativ 78 de miliarde de euro, iar suprafața deținută de străini în România este cu mult mai mică decât cea vehiculată de politician.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.