Maria Grapini (PSD)
„în 2019, prin programul Prima Casă, s-a alocat un fond de aproape 2 miliarde de lei – peste 418 milioane de euro - pentru garanții bancare care să suțină creditele imobiliare cu avans minim – de numai 5% - pentru achiziția ori construcția de locuințe.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 17.07.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 8 mai 2019, Maria Grapini, europarlamentar din partea PSD, a susținut că:

„în 2019, prin programul Prima Casă, s-a alocat un fond de aproape 2 miliarde de lei – peste 418 milioane de euro – pentru garanții bancare care să suțină creditele imobiliare cu avans minim – de numai 5% – pentru achiziția ori construcția de locuințe.”

Ea a adăugat că: 

 “Alte sute de mii de români, cu vârsta până-n 35 de ani, se vor alătura celor peste 260 000 de tineri care au beneficiat anul trecut de sprijinul programului. Relevant pentru impactul major și succesul programului este că-n 2019, nu mai puțin de 15 bănci participă și acordă finanțare pentru Prima Casă!”

Ce verificăm?

1. Ce fond s-a alocat pentru programul prima casă?
2. Care a fost avansul pentru achiziția sau construcția de locuințe?
3. Câți tineri au beneficiat în 2018 de sprijinul programului?
4. Câte bănci participă și acordă finanțare pentru prima casă?

Verificare

Prima Casă este un program guvernamental prin care statul garantează împrumuturi luate de persoane fizice pentru construirea sau achiziționarea de locuințe prin Ministerul Finațelor Publice și prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Acest program a luat startul în 2009, când guvernul Boc a dat o ordonanță de urgență

Datele oficiale arată că în martie 2019, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) lansa Prima Casa 2019 după ce Ministerul Finanțelor Publice și-a dat acordul pentru distribuirea a 1,987 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde lei alocat pentru acest an. 

Apoi, conform lui Gheorge Lapadat, directorul general al FNGCIMM, „Eficiența și notorietatea programului se bazează pe parteneriatul construit între statul roman, ca inițiator, FNGCIMM, băncile finanțatoare și beneficiari, care au privit cu responsabilitate oportunitatea unică de a accesa un credit imobiliar în condiții foarte avantajoase, cu un avans de minimum 5% și cu costuri totale de finanțare plafonate.”. 

Acesta a susținut și că „ Până la finele anului 2018, FNGCIMM a acordat peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare pentru achiziționarea sau construcția de locuințe pe întreg teritoriul României.”. 

Ca să aflăm câte dintre aceste garanții au fost acordate tinerilor am cerut datele de la Ministerul Finanțelor. Conform Ministerului, în 2018 doar 76% din beneficiarii programului Prima Casă aveau sub 35 de ani. 

Conform FNGCIMM, „Programul Prima Casa 2019 va fi derulat prin intermediul a 15 banci finanțatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank si Intesa Sanpaolo Bank.”

Concluzie

Afirmația Mariei Grapini este parțial adevărată. Ea are dreptate în privința cifrelor vehiculate, însă este important de precizat că nu toți românii care au beneficiat până acum de prima casă sunt tineri de până în 35 de ani. De exemplu, în programul din 2018, 76% aveau sub 35 de ani. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.