Pentru a putea accesa o nouă tranșă din cadrul PNRR, România trebuie să atingă o serie de jaloane ce privesc reforma sistemului fiscal și a sistemului de pensii. Principala problemă a autorităților române sunt pensiile speciale, care nu se subscriu principiului contributivității.
În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, a declarat: „[Avem] Aproximativ 200.000 [de beneficiari ai pensiilor speciale]. Sunt 190.000 în apărare și ordine publică și 10.000 în cele două legi de magistratură, navigatorii, MAE, Curtea de Conturi și funcționari publici parlamentari”.
Verificăm care este numărul de beneficiari ai pensiilor în baza unor legi speciale.
Beneficiarii de pensii speciale sunt persoanele care au ieșit la pensie în baza unor legi distincte față de legea care se aplică în general, iar de aici se dobândește numele din spațiul public de „pensie specială”. Categoriile care beneficiază de aceste condiții speciale sunt cadrele MAPN, MAI, SRI, magistrații, navigatorii, persoanele din cadrul Curții de Conturi, Corpul Diplomatic și parlamentarii.
Pentru a determina dacă aproximarea făcută de actualul ministrul al Muncii și Protecției Sociale este corectă, echipa Factual.ro a luat legătura cu fiecare autoritate responsabilă de evidența persoanelor care beneficiază de pensii speciale.
Cadrele MAPN, MAI și SRI beneficiază de pensii militare, iar pentru menținerea evidenței beneficiarilor pensiilor militare sunt responsabile Casele Sectoriale de Pensii Publice MAPN, MAI și SRI. Conform declarațiilor acestora, în baza cererii noastre: Casa Sectorială a MAPN are în momentul de față 83.317 persoane în plată, Casa Sectorială a MAI are 104.320 și Casa Sectorială a SRI are 12.847.
În cazul celorlalte 5 categorii, acestea beneficiază de pensii de serviciu, iar evidența acestora este menținută de către Casa Națională de Pensii Publice. Conform datelor publicate pentru luna martie, există 10.222 de beneficiari de pensii de serviciu, în baza legilor speciale pentru fiecare dintre aceste 5 categorii.
În total, avem în acest moment 210.706 de beneficiari ai pensiilor speciale, în România. Așa cum a arătat Factual.ro într-o verificare anterioară, doar pentru pensiile acestora se cheltuie 1% din PIB-ul României.
Prin comparație, numărul total al pensionarilor din România (cu pensii obișnuite) este de aproape 5 milioane, potrivit Institutului Național de Statistică. Pentru veniturile acestora, din PIB-ul României s-a cheltuit, în medie, 8%. Un calcul matematic ne arată disparitatea dintre cele două tipuri de pensii: practic, la o scară proporțională, pensiile speciale consumă de trei ori mai mult din PIB-ul României decât pensiile normale (dacă pensionarii obișnuiți ar fi plătiți la cuantumul echivalent al pensiilor speciale, domeniul ar ajunge să acopere aproape 24% din PIB-ul României).
Afirmațiile lui Marius Budăi sunt parțial adevărate. În baza datelor oferite de către CNPP și Casele Sectoriale ale MAPN, MAI și SRI, rezultă că numărul total de beneficiari de pensii militare și de serviciu este de 210.706. Totuși, efortul financiar pentru pensiile acestora este de trei ori mai mare decât în cazul pensiilor obișnuite.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.