Marius Budăi – deputat PSD – a declarat pe 3 martie 2021:
„Cîţu ne-a spus că suma cheltuită cu pensiile ar fi prea mare. Dar ea reprezintă 7,83% din PIB, în vreme ce media europeană este de 13% din PIB. Deci nu sunt cheltuieli prea mari cu pensiile, ci la jumătate decât cheltuie, în medie, statele europene.”
Procentul din PIB alocat pensiilor în România și media europeană.
Datele referitoare la procentul din PIB alocat pentru pensii de către țările membre UE sunt disponibile pe site-ul Eurostat doar până la nivelul anului 2018.
Media europeană din 2018 era de 12,4% pentru cele 28 de state membre UE și de 12.7% pentru 27 de state membre (fără Marea Britanie).
România era în 2018 sub acest procent, alocând 7,9% din PIB pentru pensii.
Legea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul 2021, promulgată pe 8 martie, a stabilit că bugetul propus sistemului public de pensii urmează să aibă cheltuieli de 90,2 miliarde de lei (90.220.927 mii lei – pag 5).
Raportat la produsul intern brut pe anul 2021 (1116,8 miliarde de lei– pag 5) cheltuielile cu pensiile reprezintă 8,07%.
Costul cu pensiile în bugetul din 2021 a crescut față de anul trecut cu aproape 8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 0,8% din PIB.
De menționat este că premierul Florin Cîțu nu a atras explicit atenția că suma cheltuită de România cu pensiile ar fi prea mare. În 27 ianuarie 2021 spre exemplu anunțat creșterea lor:
„Cheltuilelile cu pensiile cresc în acest an cu aproape 8 miliarde de lei. (…) Pensiile anul acesta vor fi mai mari decât pensiile de anul trecut, asta e cert și bugetul se construiește pe legislația în vigoare. Coaliția are un obiectiv foarte clar, pensiile să fie bazate pe contributivitate. Punctul de pensie în 2021 este mai mare decât în 2020. Ne uităm la mai multe variante dar când discutăm despre pensii trebuie să ne uităm pe termen lung.”
Pe 1 februarie 2021, în timpul negocierilor pentru bugetul de stat premierul a anunțat potrivit presei că majorarea pensiilor nu este posibilă anul acesta, deși a fost solicitată de partenerii de Coaliție.
În 10 februarie 2021, în urma unei ședințe în care au fost discutate măsurile pentru a reduce din cheltuielile structurale, a precizat:
„De ce a fost important să luăm aceste măsuri… Ştiţi foarte bine, (…) vorbim despre un punct de pensie care a fost modificat, modul în care creştea punctul de pensie în perioada PSD, din motive electorale, a fost pus în septembrie. Rectificăm, corectăm această problemă şi vom creşte punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022, aşa cum a fost şi până acum.”
Afirmația deputatului PSD Marius Budăi este parțial adevărată. Procentul din PIB alocat pensiilor în România reprezintă 8,07% în prezent. Media europeană a fost în 2018 de 12,4% din PIB. Cifrele prezentate de deputatul PSD sunt ușor diferite.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.