Mihai Fifor (PSD)
„(...) suntem în plină pandemie!!! În ghidul alegerilor locale 2020 nu apar explicații legate de persoanele aflate în izolare la domiciliu. Sau de bolnavii din spitale.”
Fals
Barometru Factual
Electoral
Data verificării: 03.10.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Mihai Fifor – fost ministru al Apărării și candidat la Primăria Arad din partea PSD-ALDE – a făcut următoarea afirmație în 23 septembrie 2020 cu privire la alegerile locale:

„(…) suntem în plină pandemie!!! În ghidul alegerilor locale 2020 nu apar explicații legate de persoanele aflate în izolare la domiciliu. Sau de bolnavii din spitale.”

Ce verificăm?

Dacă în Ghidul Alegerilor Locale din 2020 apar explicații legate de persoanele aflate în izolare la domiciliu sau de cele bolnave de Covid-19 internate în spitale.

Verificare

Autoritatea Electorală Permanentă are aici toată legislația valabilă pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020. 

Ghidul Alegătorului arată cine poate vota solicitând urnei speciale. Potrivit acestuia, „pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT” şi buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.”

Mai mult, ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne nr. 1594/140/2020 privind stabilirea unor măsuri și acțiuni de sănătate publică necesar a fi respectate pentru desfășurarea în siguranță a procesului electoral oferă următoarea completări cu privire la măsurile de protecție la utilizarea urnei speciale:

  1. în ziua votării, echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanților din alte cauze decât COVID-19, la unitățile sanitare non-COVID, la unitățile medico-sociale, aziluri de bătrâni, penitenciare și centre de reținere și arestare preventivă;
  2. echipa care transportă urna specială se va deplasa la unitățile sanitare COVID-19 și la adresele persoanelor izolate și carantinate numai după ce a asigurat exercitarea dreptului de vot de către categoriile de alegători prevăzute la pct. 1;
  3. membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și personalul de pază care însoțesc urna specială trebuie să poarte mască și mănuși ce trebuie schimbate sau dezinfectate cu o soluție dezinfectantă pe bază de alcool la părăsirea fiecărei incinte;
  4. membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și personalul de pază care însoțesc urna specială nu vor intra în locuința în care se află alegătorul și vor realiza toate formalitățile la intrarea în aceasta, asigurând o distanță de minimum 1 metru față de alegător;
  5. alegătorul care votează prin intermediul urnei speciale și celelalte persoane prezente în incintă vor purta obligatoriu mască. Alegătorul își va dezinfecta mâinile înainte de preluarea buletinelor de vot și a ștampilei cu mențiunea „VOTAT”, își va înlătura pentru scurt timp masca spre a fi identificat și își va repoziționa masca acoperind nasul și gura. Alegătorul va semna în lista electorală utilizând ori de câte ori este posibil pixul personal. Ștampila cu mențiunea „VOTAT” și, dacă este cazul, pixul utilizat de alegător se dezinfectează după votare de către unul dintre membrii echipei care transportă urna specială prin pulverizare/ștergere cu soluție dezinfectantă sau prin ștergere cu șervețele/lavete impregnate cu dezinfectant pe bază de alcool;
  6. în cazul persoanelor internate în unități sanitare, votul cu urna specială va fi asigurat cu implementarea măsurilor specifice; echipamentul de protecție pentru membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și personalul de pază care însoțesc urna specială va fi asigurat de către unitatea sanitară, în conformitate cu nivelul de echipare corespunzător secției respective. Toate materialele de protecție utilizate vor fi introduse într-un sac dedicat.

Aceleași indicații se regăsesc și în anexa nr. 2 a Hotărârii Guvernului nr. 782/2020 emisă  în 14 septembrie 2020, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 septembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Concluzie

Afirmațiile lui Mihai Fifor sunt false. Chiar dacă în „ghidul alegerilor locale 2020” nu apar explicații legate de persoanele aflate în izolare la domiciliu sau internate în spitale din cauza Covid-19, există o hotărâre de guvern emisă în  14 septembrie 2020- deci anterior declarației lui- care  a stabilit măsuri în privința alegerilor. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.