Mirela Furtună (PSD, deputat)
„...în această perioadă dificilă, Guvernul a alocat educației un buget de doar 2,5% din PIB [...]. Practic, educația a primit cel mai mic buget din ultimii 30 de ani”.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Educatie
Data verificării: 04.10.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Camera Deputaților

Context

În 16 septembrie 2021, Mirela Furtună, deputat PSD, susține că intrarea învățământului în sistem online odată cu valul 4 al pandemiei ar putea fi evitată, dacă s-ar face o testare săptămânală a elevilor, însă educația nu dispune de resursele financiare necesare: 

„…în această perioadă dificilă, Guvernul a alocat educației un buget de doar 2,5% din PIB, din care 70% sunt doar cheltuieli salariale. Practic, alocația* educația a primit cel mai mic buget din ultimii 30 de ani”.

*Declarația deputatei conține o eroare materială, corectată în urma contactării autoarei. Aceasta a specificat, pentru Factual.ro: „…vă confirm că există o greșeală materială. Astfel, în fraza ”Practic, alocația a primit cel mai mic buget din ultimii 30 de ani” am dorit să fac referire la educație”.

Ce verificăm?

Ce buget a primit educația în ultimii 30 de ani și ce procent din PIB-ul României a reprezentat alocarea.

Verificare

Ministerul Educației a primit un buget de 28 de miliarde de lei, în anul 2021. Comparativ cu anul 2020, alocarea pentru 2021 este mai mică cu 2 miliarde de lei, ceea ce se poate observa și în alocarea din PIB: 2,55% anul acesta, față de 2,72%, anul trecut.

În cadrul programului pe 2021, Guvernul a alocat 20 de miliarde de lei pentru cheltuielile de personal, reprezentând 71% din totalul bugetului alocat Ministerului Educației.

Totuși, nu toate bugetele Educației au fost mai mari decât cel de anul acesta, în ultimii 30 de ani:

Sursă date: Eurostat și Ministerul Educației

Este de remarcat că, din anul 2011, există o prevedere legislativă care obligă Guvernul să aloce minim 6% din PIB pentru Educație. Potrivit acesteia, „Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare științifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv.” (art. 8)

Din 2011 până în prezent, cum reiese și din datele mai sus prezentate, această lege nu a fost aplicată niciodată, articolul fiind modificat prin mai multe ordonanțe de urgență. În prezent, nu se aplică prevederile art.8 din Legea educației naționale nr.1/2011 în perioada 2019-2021, conform Ordonanței de Urgență nr. 114 din 28 decembrie 2018.

Este de subliniat că, de multe ori când fac referire la bugete, politicienii tind să prezinte jumătăți de adevăr sau doar anumite cifre, care să servească argumentației proprii. Așa cum am mai menționat, bugetele sunt doar o proiecție și diferă față de execuția bugetară, care se reflectă la finalul anului. Factual.ro a mai făcut analiza bugetelor Educației și în trecut, iar AICI poate fi găsită verificarea privind unele afirmații ale Ecaterinei Andronescu în acest sens.

Concluzie

Afirmația este parțial adevărată. Alocarea de doar 2,5% din PIB nu este cea mai mică din ultimii 30 de ani, însă este cea mai mică din ultimii 27 de ani (excepție fac alocările din perioada 1991-1993).

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.