Pe data de 2 iunie 2015, la ora 17:00, plenul Camerei Deputaților va discuta moțiunea simplă depusă de 101 deputați, intitulată PSD „curentează” banul public – bonusuri uriaşe, contracte cu dedicaţie şi „secrete de stat” la Transelectrica”. În textul moțiunii se menționează că ”în anul 2014, investițiile asumate de către Transelectrica nu au fost realizate decât în procent de 23%”.
Vom analiza Planul de Administrare în curs, precum și Raportul anual al Transelectrica, pentru a vedea care au fost investițiile planificate în 2014, respectiv câte dintre acestea au fost realizate efectiv.
În Planul de administrare al CNTEE Transelectrica SA pentru perioada 2013-2017, sunt detaliate următoarele tipuri de investiții pentru 2014, care ajung la un total de 515 milioane lei:
Pentru a vedea cât din acest plan de investiții a fost realizat, ne uităm pe Raportul anual asupra situaţiilor financiare separate ale CNTEE “TRANSELECTRICA” SA. Potrivit documentului, în cursul anului 2014 s-au semnat 106 contracte pentru obiective de investiții, având o valoare totală de 310,367 mii lei.
De asemenea, este specificat faptul că evoluția economică a determinat ”economii semnificative la costul proiectelor de investiții adjudecate de Transelectrica (între 18% și 50%, media fiind de aproximativ 35%), contractele fiind atribuite la valori semnificativ reduse față de valorile estimate în documentațiile de proiectare. De exemplu, în cazul proiectului LEA Reșița – Pancevo, s-a estimat o valoare de 135,7 mil. lei, iar atribuirea contractului s-a efectuat pe suma de 81,4 mil. lei, rezultând o economie de 40%.” (pag. 54 din raport).
Raportul nu specifică, însă, dacă aceste investiții includ și realizarea sediului central sau doar lucrările de investiții în RET. De aceea, avem două posibile calcule privind procentul de investiții realizat de Transelectrica în 2014:
Calculele prezentate în textul moțiunii simple privind procentul investițiilor realizate de Transelectrica în 2014 sunt false. Acestea nu sunt realizate în proporție de 23%, ci în jur de 60%.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.