Nicolae Ciucă (PNL, fost premier)
„Prețurile la carburanți au scăzut, este o realitate care se vede în dimineața aceasta în benzinării”.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 22.07.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În contextul creșterii alarmante a prețurilor la carburanți, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență, prin care hotărăște subvenționarea cu 0,25 lei/litru a combustibilului.

Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial în 30 iunie, iar premierul Ciucă a postat pe Facebook, deja a doua zi, anunțul: 

Prețurile la carburanți au scăzut, este o realitate care se vede în dimineața aceasta în benzinării. 

(…) Pentru transportatori, este deja în vigoare schema de ajutor care compensează adițional parte din prețul litrului de carburant, program cu o valoare de 60 milioane de euro.

Prin acest pachet de măsuri, am evitat penuria și raționalizarea carburantului – așa cum se întâmplă deja în alte state – și am generat o scădere a prețului pe care bugetul de stat să o poată susține fără a afecta masiv alte sectoare. 

Avem unul dintre cele mai scăzute prețuri la carburant din Europa și trebuie să rămână așa”.

Ce verificăm?

Dacă prețurile la carburanți au scăzut, în ce măsură și cine suportă ieftinirile.

Verificare

Prețul carburanților a ajuns, la finalul lunii iunie 2022, potrivit raportului săptămânal al Comisiei Europene, la 8,568 lei pentru benzina standard. După adoptarea ordonanței guvernamentale, aplicabilă din 1 iulie, prețul oficial a ajuns la 8,535 lei (raport publicat în 4 iulie). Rapoartele oficiale se publică, pentru România, în fiecare marți, potrivit metodologiei

Nu există rapoarte zilnice oficiale ale prețurilor la pompă. Putem totuși folosi instrumentul monitorulpreturilor.info, gestionat de Consiliul Concurenței, pentru a afla prețurile actuale. La data redactării (12 iulie), în București, principalii comercianți afișează următoarele prețuri:

  • Petrom – între 8,56 și 8,63 lei
  • Rompetrol – între 8,66 și 8,71 lei
  • OMV – între 8,66 și 8,71 lei
  • MOL – între 8,67 și 8,71 lei
  • Lukoil – între 8,58 și 8,63 lei

Platforma Consiliului Concurenței nu are o arhivă de prețuri, însă a fost consultată de jurnaliștii de la Hotnews în ziua precedentă (30 iunie) adoptării ordonanței. Prețurile notate de ei sunt aproape identice cu cele actuale:

  • Petrom: între 8,56 lei și 8,63 lei
  • Rompetrol: între 8,66 lei și 8,71 lei
  • OMV: între 8,68 lei și 8,71 lei
  • MOL: între 8,68 lei și 8,71 lei
  • Lukoil: între 8,59 lei și 8,63 lei

Având în vedere că reducerea se aplică la casa de marcat și nu la pompă, putem deduce că benzinarii care au decis reducerea prețurilor vor percepe un preț cu 50 de bani mai mic decât cel afișat, ceea ce înseamnă o reducere cu aproximativ 5,75%. Consiliul Concurenței a publicat, în 1 iulie, un grafic care arată că toți principalii distribuitori de carburanți din România au aplicat reducerea de 50 de bani:

Am analizat și prețurile raportate în ultimul an și jumătate, pentru a determina evoluția acestora pe termen mediu. Din ianuarie și până în iulie 2022, prețurile aproape s-au dublat.



În ceea ce privește celelalte țări europene, România are, la începutul lunii iulie, al patrulea cel mai mic preț pentru carburanți din UE, după Cipru, Polonia și Bulgaria (prețurile sunt exprimate în euro), arată analiza CE.

Efortul bugetar pentru subvenționarea carburanților a fost estimat, de secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Mihai Diaconu, la 1,6 miliarde de lei. Ordonanța stabilește că subvenționarea prețului cu 0,25 bani/litru se acordă distribuitorilor care ieftinesc carburanții cu 0,50 lei/litru. Diferența de 0,25 bani este deductibilă fiscal de comercianți, deci va fi suportată tot de stat. Ieftinirea este voluntară pentru comercianți, iar perioada subvenției este limitată (până în 30 septembrie). 

Concluzie

Afirmația premierului Nicolae Ciucă este parțial adevărată. Toți principalii distribuitori de carburanți au scăzut prețurile cu 50 de bani/litru. Este, totuși, de subliniat că ieftinirea se resimte doar față de luna anterioară și nu față de anul trecut, de exemplu. În plus, ieftinirea carburanților va pune o presiune de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe bugetul de stat.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.