Preşedintele ANRE Niculae Havrileţ a declarat în cadrul unor discuţii prilejuite de conferinţa ZF Power Summit 2015 că:
„Înainte de liberalizarea pieţei gazelor naturale, preţul producţiei interne era de 130 dolari pe mia de metri cubi. Dar 30% din consum era acoperit din import, la preţul de 400 de dolari pe mia de metri cubi. Astfel, preţul coşului de gaze era de 200-220 dolari pe mia de metri cubi. În acest moment s-a ajuns la un preţ de 380 dolari la import, într-o proporţie de 8%. Acum preţul coşului este de 260 de dolari pe mia de metri cubi.”
Verificăm valorile, înainte şi după liberalizarea pieţei de gaz, pentru:
preţul la mia de metri cubi din producţia internă şi din import
proporţia între import şi producţie internă
Procesul de liberalizare a preţurilor la gaze pentru consumatorii industriali a inceput la 1 decembrie 2012. Pentru a afla valorile dinainte de liberalizare pentru indicatorii care ne interesează ne vom uita la raportul lunar elaborat de ANRE din noiembrie 2012. Pe prima pagină a acestuia găsim faptul că în acea lună pe piaţă s-a vândut gaz de import în proporţie de 19.41% şi din producţia internă in proporţie de 80.59%, iar la pagina 6 aflăm faptul că preţul gazelor din import a fost în noiembrie de 416$/1000m3.
Pentru a vedea care este situaţia acum vom folosi ultimele date disponibilie, cele din raportul ANRE pe luna octombrie 2014. Din pagina 1 aflăm că în această lună producţia internă reprezenta 98.32% din consum, iar importul 1.68%, respectiv la pagina 6 găsim preţul gazelor din import, de 377 $/1000m3.
Afirmaţia lui Niculae Havrileţ este parţial falsă: proporţia dintre producţia internă de gaze şi importuri este greşită (atât pentru datele de dinainte, cât şi după liberalizare), chiar dacă celelalte cifre sunt corecte.
Observaţie: Este de precizat şi faptul erori de acest gen apar des în spaţiul public din cauza incapacităţii autorităţilor din domeniu (ANRE) de a furniza transparent și la timp date complete cu privire la acest domeniu, având în vedere faptul că la maxim două săptămâni după încheierea lunii de livrare sunt cunoscute informaţiile necesare pentru întocmirea rapoartelor lunare de monitorizare a pieţei de gaze naturale, iar aceste rapoarte sunt publicate momentan la un interval mult prea îndepărtat de finalul lunii (aproximativ cinci luni). Recomandăm publicarea acestor rapoarte în timp util, astfel încât publicul să aibă la dispoziţie o informare factuală asupra acestui domeniu de interes pentru toţi cetăţenii.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.