Nicușor Dan – candidat la primăria Capitalei, susținut de USR – a făcut următoarea afirmație pe Facebook pe data de 11 mai 2020, după ce în cadrul ședinței Consiliului General al Municipiului București din aceeași dată a fost aprobată o colaborare între Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București – PROEDUS – și Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu în vederea finanțării și realizării în comun a proiectului „București.citește.ro”:
„Sub pretextul unui proiect educațional destinat elevilor din București, Gabriela Firea oferă 3,5 milioane de lei unei asociații culturale cu legături vechi în PSD, după cum arată buletin.de. E vorba de Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu, condusă de patronul editurii Litera, Dan Vidrașcu, cel care cu generozitate a publicat în tiraj de 50.000 de exemplare romanul de dragoste al Gabrielei Firea și două cărți ale lui Ion Iliescu.”
Sursa: Facebook
Ce valoare și scop are proiectul și dacă primarul general Gabriela Firea a mai avut legături cu Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu.
Pe site-ul Primăriei Capitalei putem să găsim Acordul de Cooperare dintre PROEDUS și Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu.
Conform acestuia, Municipiul București prin Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București va susține financiar cu suma de 3.493.000 lei asigurarea de abonamente lunare pe platforma bucurești.citește.ro, la care va lucra împreună cu Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu.
Din același document aflăm că prețul unui abonament lunar ar fi de 24,95 lei cu TVA inclus, că PROEDUS decontează costul abonamentelor lunare pentru primii 20.000 „utilizatori activi” (adică elevi și profesori din București care accesează cel puțin 2 cărți de pe platformă în luna respectivă), iar după atingerea acestui număr, asociația e obligată să genereze abonamente gratuite pentru cei ce îndeplinesc criteriile menționate anterior.
Acordul încetează la finalul anului 2020, de unde și costul de 3.493.000 lei (7 luni rămase din anul 2020 x 20.000 utilizatori/lună x 24,95 lei).
Din Raportul de specialitate, aflăm că „platforma citește.ro pune la dispoziția elevilor 1.000 de titluri de carte (cu un total de 300.000 de pagini), în toate formatele electronice: ebook, audiobook, videobook, teste interactive. Materialele pot fi accesate simplu, de la calculator, tabletă sau telefon. În fiecare luna, platforma citește.ro va fi îmbogățită cu materiale noi, într-un procent de 10%.”
Potrivit Buletin.de.bucurești, Asociația Ludmila Vidrașcu a mai avut contracte cu municipalitatea. În 2018, Primăria Capitalei a plătit 2.5 milioane de lei asociației pentru tipărirea a 120.000 de cărți de istorie pentru elevii de gimnaziu și liceu – proiectul se intitula „Centenarul Marii Uniri Explicat Tinerilor”. În același an, tot Primăria Municipiului București, prin intermediul Administrației Monumentului și Patrimoniului Turistic, a finanțat Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu în vederea realizării un proiect intitulat „Centenarul, o moștenire culturală pentru generațiile viitoare”.
În spatele Asociația Ludmila Vidrașcu este patronul Editurii Litera, omul de afaceri Dan Vidrașcu, apropiat de politicienii PSD. Acesta conduce editura împreună cu fratele său, Marin Vidrașcu, potrivit Digi24.
Și între primarul Capitalei Gabriela Firea și Dan Vidrașcu există o colaborare veche. În 2007 Firea și-a lansat a doua ediție a romanului de dragoste „Trei motive” sub egida editurii Litera. Conform Antena3, Dan Vidrașcu și-a asumat atunci riscul de a edita volumul într-un tiraj de 50.000 de exemplare.
Tot la editura Litera găsim publicate 2 cărți ale fostului președinte Ion Iliescu. În 2011 a publicat „Fragmente de viață și de istorie trăită” – carte la lansarea căreia a participat și Dan Vidrașcu – care a și oferit un discurs despre carte – alături de foști parlamentari ai PSD (Ionuț Vulpescu, Dan-Mircea Popescu și Răzvan Theodorescu). În 2013, Ion Iliescu a mai scos încă o carte la editura Litera intitulată „Destinul unui om de stânga”.
Afirmațiile făcute de Nicușor Dan sunt adevărate, cu mențiunea că suma de 3,493 milioane de lei reprezintă costul maximal al proiectului, adică numai pentru situația în care platforma ar avea 20.000 de „utilizatori activi” în fiecare lună până la sfârșitul anului.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.