Invitat la Digi24 în 11 septembrie 2022, Nicușor Dan, primarul capitalei, a făcut următoarea afirmație după ce a fost întrebat de infracționalitatea din București:
„Bucureștiul este una din cele mai sigure capitale din lume”.
Dacă Bucureștiul este o capitală atât de sigură.
Dacă ne raportăm la celelalte țări din Uniunea Europeană, cele mai recente statistici arată că România a fost, în 2020, sub media UE în ceea ce privește procentul din populație care a întâlnit cazuri de crimă, violență sau vandalism în apropierea locuinței. Cu un procent de 8,8%, România se află cu aproape două procente sub medie UE, de 10,7%. Locuitorii cei mai afectați de criminalitate sunt, potrivit statisticilor Eurostat, cei ai Bulgariei (19,1%).
România este, deci, mai sigură decât alte 11 țări din UE, iar Europa este cel mai sigur continent – 14 din cele mai sigure 20 țări din lume sunt țări europene.
Deși institutele europene nu realizează statistici privind capitalele, totuși percepția locuitorilor este analizată în unele documente. Astfel, în cel mai recent raport al Comisiei Europene privind calitatea vieții în orașele europene, puțin peste 60% dintre oameni spun că se simt în siguranță atunci când merg noaptea, singuri, prin București. Capitala României este percepută, astfel, ca una dintre cele mai puțin sigure din Europa.
La fel, la nivel de percepție, Bucureștiul este văzut ca una dintre capitalele cele mai puțin sigure, de către locuitori.
În plus, în 2020, potrivit Eurostat, România a fost a 5-a țară din UE cu cel mai mare număr de omucideri raportat la 100.000 locuitori, după Letonia, Lituania, Estonia și Cipru.
Pe de altă parte, un articol care citează Indicele de Siguranță Numbeo (care deține cea mai mare bază de date cu informații despre orașe și țări din toată lumea), care reflectă percepția locuitorilor vizavi de cele mai sigure orașe din lume, plasează Bucureștiul pe locul 25 la cele mai sigure capitale din lume. Este a 12-a cea mai sigură capitală din Europa și a 9-a cea mai sigură din Uniunea Europeană.
Lista cuprinde însă doar 102 capitale, în timp ce pe glob există 195 de țări, fiecare cu câte o capitală (există și câteva excepții: anumite țări au mai multe capitale).
Afirmația făcută de primarul Bucureștiului este parțial adevărată. Datele recente sugerează că Bucureștiul este printre capitalele cu rate ale criminalității sub medie. Totuși, percepția locuitorilor săi față de gradul de siguranță este printre cele mai mici din Europa.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.