Nicușor Dan (independent, Primarul General al Municipiului București)
„Când am ajuns în primărie, am găsit un buget de 3 milioane de lei și datorii curente de 3 miliarde de lei. Adică o datorie de 1000 de ori mai mare decât bugetul. [...] Astăzi avem o situație financiară stabilă. Am început anul cu ZERO datorii curente, iar lucrările de investiții sunt deblocate și continuă".
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Administratie
Data verificării: 03.03.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook / Nicușor Dan

Context

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a răspuns, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, din 9 februarie, unor acuzații pe care i le-a adus fostul edil, Gabriela Firea. Primarul a făcut o trecere în revistă a situației financiare a PMB la începutul său de mandat și la momentul actual:

„Când am ajuns în primărie, am găsit un buget de 3 milioane de lei și datorii curente de 3 miliarde de lei. Adică o datorie de 1000 de ori mai mare decât bugetul. […] Astăzi avem o situație financiară stabilă. Am început anul cu ZERO datorii curente, iar lucrările de investiții sunt deblocate și continuă”.



Ce verificăm?

Care era nivelul datoriei curente în 2020, anul în care Nicușor Dan a preluat mandatul, și care este datoria curentă a PMB la sfârșitul anului 2022.

Verificare

În declarația sa, Nicușor Dan face referire la datorii curente. 

Datoriile curente, în finanțele publice, sunt, potrivit legislației, sumele neplătite din cheltuielile curente, adică acele creanțe care ar trebui plătite în termen de un an.

Am solicitat Primăriei București o situație cu datoriile curente ale PMB la 31 decembrie 2022, defalcate pe categorii. Situația trimisă de Direcția Economică a PMB este cea din tabelul de mai jos.

Din situația transmisă reiese că, până pe 10 ianuarie 2023, datoriile comerciale istorice ale PMB au fost achitate. Respectiv, datoria către Asociația de Dezvoltare Transport Public București Ilfov, Costica Condanda, Otokar etc. La aceste datorii, moștenite de actuala administrație de la fosta, se adaugă unele noi, altele achitate deja până la sfârșitul lunii ianuarie și creanțe aflate în litigiu.

O altă parte a datoriilor curente o reprezintă cele către instituțiile din subordine, în care apar diverse transferuri dar și alte sume (salarii angajați, datorii către bugetele de stat etc.) și care se reglează de la o lună la alta.

Datoria curentă, la finalul anului trecut, respectiv 1,58 miliarde lei, este dată de noi contracte încheiate de PMB și facturi emise în ultimul an, dar și din transferuri către instituțiile din subordine menționate în bilanț ca fiind datorie.

Concluzie

Declarația lui Nicușor Dan este parțial adevărată. PMB a reușit, într-adevăr, plata datoriilor istorice ale Capitalei, însă datoriile curente la 31 decembrie 2022 nu sunt ZERO. Există sume restante din facturile emise în urma unor contracte noi și a transferurilor inter-instituționale.

*Foto copertă: Facebook / Primăria Municipiului București

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.