Candidatul USB pentru Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, invitat la „Adevărul Live,” miercuri 11 mai 2016, a declarat (min. 14):
Legea e destul de restrictivă (n.r. legislația electorală); nu ai voie nici măcar să faci un tricou cu candidatura ta, cu care echipele să meargă prin oraș.
Dacă legislația electorală interzice imprimarea și purtarea tricourilor în scop de promovare electorală.
Am luat pentru început Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Aceasta reglementează, la art. 36, materialele care pot fi folosite cu scopul propagandei electorale, precizând:
(2) În campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă electorală:
Același articol explică la alin. (7) ce se înțelege prin material de propagandă electorală:
(7) Este considerat material de propagandă electorală orice material scris, audio sau video, care îndeplineşte următoarele condiţii:
Pentru că nu eram convinși că tricourile se încadrează în categoria “alte materiale tipărite”, am căutat în continuare clarificări, și am găsit pe site-ul Autoritatății Electorale Permanente ghidul finanțării campaniei electorale la alegerile din anul 2016, în care AEP explică ce se înțelege prin sintagma respectivă:
Prin materiale tipărite din aceeași categorie cu broșurile și pliantele se înțelege materialele tipărite pe suport de hârtie. Din această categorie mai fac parte calendare, door hangers, flyers, fluturași.
De asemenea, în același ghid se specifică:
Este interzisă utilizarea în campania electorală a pixurilor, cănilor, ceasurilor, tricourilor, jachetelor, gecilor, impermeabilelor, pelerinelor, vestelor, șepcilor, căciulilor, fularelor, sacoșelor sau a pungilor și a altor materiale din poliester, umbrelelor, găleților și alte materiale din aceeași categorie, brichetelor, chibriturilor, produselor alimentare, produselor alcoolice, ţigărilor și a altor alimente asemenea.
Ne aflam astfel într-o situație derutantă: aveam un act normativ care nu impune restricțiile specifice menționate de candidat (n.r.: nicio definiție a „tipăriturii” nu restrânge suportul de tipărire exclusiv la hârtie), dar aveam un document fără valoare de act normativ, publicat de Autoritatea Electorală Permanentă, care explica în detaliu ce materiale nu sunt permise. Așa că am cerut un punct de vedere AEP și am primit următorul răspuns:
http://postimg.org/image/by06yvm5n/
Așa că am căutat în Monitorul Oficial și am găsit Hotărârea 19/18.04.2016 privind aprobarea Ghidului mai devreme amintit:
http://postimg.org/image/gzez9rp4b/
Declarația lui Nicușor Dan este adevărată. Legislația nu i-ar permite să-și facă tricouri cu candidatura, pe care echipele să le poarte prin oraș în scopul promovării acesteia.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.