Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu a fost invitat la Jurnalul de Seară al Digi24, în contextul scandalului dezinfectanților firmei Hexi Pharma. În legătură cuinformațiile apărute în presă, despre contractele pe care Institului Oncologic din Cluj le-ar fi încheiat cu Hexi Pharma, Patriciu Achimaș a spus că:
De dimineață se fac afirmații extrem de tendențioase în ceea ce mă privește, prezentându-se absolut eronat numărul contractelor, valoarea lor și modul în care au fost ele făcute. Am prezentat azi în conferința de presă, au fost strict trei contracte cadru, care au însumat unsprezece virgulă ceva la sută din totalul valorii cu care în acea perioadă s-au achiziționat dezinfectanți în institutul oncologic (…) acești dezinfectanți se cumpără pe procedura standard, de licitație deschisă, este în SEAP.
Câte contracte au fost încheiate cu Hexi Pharma în perioada în care Achimaș era manager al Institutului Oncologic și care a fost procedura folosită.
Primul pas al verificării a fost să intrăm pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziții Publice – SEAP. O căutare cu „Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuta Cluj-Napoca” la autoritate contractantă și “Hexi Pharma” la ofertant câștigător ne-a returnat două rezultate.
Avem așa: un acord cadru de cumpărare și furnizare de dezinfectanți, atribuit prin procedura licitației deschise, care a presupus trei contracte încheiate pe 19 februarie 2015 între Institut și trei companii, printre care și Hexi Pharma. Valoarea totală a contractelor a fost de 73 800 RON, din care 7 200 RON + TVA aferenți contractului cu Hexi.
Al doilea rezultat se referă la un alt acord cadru, cu valoare totală de 2 265 787.45 RON, încheiat între Institut și mai multe firme. Două dintre contractele încheiate sunt chiar cu Hexi Pharma, unul de 20 160 RON + TVA și unul în valoare de 2 160 RON + TVA, în parteneriat cu o altă firmă (G&M 2000 SRL). Procedura folosită a fost licitația deschisă.
După o verificare mai în detaliu, am mai găsit și al treilea contract-cadru, care are ca obiect „Furnizare dezinfectanti si detergenti”, atribuit prin procedura invitației la cerere de ofertă – o procedură care e diferită de licitația deschisă. Acesta a presupus încheierea de contracte pentru 11 loturi, în valoare totală de 189 141.46 RON + TVA, dintre care patru au fost câștigate de Hexi Pharma, individual sau în parteneriat cu alte firme. Valoarea lor e de 92 130 RON + TVA.
Declarația ministrului Achimaș este parțial falsă. Institutul Oncologic din Cluj a încheiat cu Hexi Pharma, pe perioada mandatului său de manager, patru contracte diferite pe baza a trei contracte cadru, din care doar trei au fost atribuite prin procedura licitației deschise.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.