Ministrul Petre Daea a declarat, într-o conferință de presă din 21 martie, că Iordania importă din România 77% din necesarul de grâu și 85% necesarul de carne. Declarația vine în contextul unei întâlniri oficiale a Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, cu o delegație condusă de ministrul agriculturii din Regatul Hașemit al Iordaniei, Khaled Al-Hneifat, în scopul extinderii schimburilor comerciale de produse agricole dintre România și Iordania.
Dacă România are interese comerciale în Iordania și cât din necesarul de grâu și carne din această țară este importat din România.
Pentru a verifica interesele comerciale ale României în Iordania, vom publica valoarea exporturilor și importurilor România – Iordania, pentru perioada 2006-2022.
Îndrumarul de afaceri publicat pe site-ul Ministerului Economiei raportează exportul în Iordania a înregistrat o creștere cu 16,72% (adică aproximativ 41 milioane USD) la finalul anului 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Îndrumarul conține și un tabel cu evoluția schimburilor comerciale în perioada 2011-2020, care surprinde creșteri semnificative în exporturi, în perioada anilor 2014-2016 și în anul 2020 și creșteri în importuri în anul 2014, 2019 și 2020.
În același document publicat pe site-ul Ministerului Economiei, se găsește un tabel cu principalele categorii de produse exportate în Iordania din anul 2011 până în anul 2020.
Observăm că cerealele și animalele vii ocupă primele două locuri, având sumele cele mai mari în categoria de export. Carnea ocupă locul 5 în topul grupelor de produse exportate în Iordania, suma totală fiind de 4,13 milioane USD.
Datele sunt confirmate și de Institutul Național de Statistică:
Acest lucru confirmă atât că România are interese comerciale semnificative în zona Iordaniei, în special în ceea ce privește valoarea exportului în ani 2021-2022, cât și în ceea ce privește creșterile considerabile ale importului în anul 2022.
Cât importă Iordania din România?
Totuși, exporturile României către Iordania nu reprezintă automat un echivalent al importurilor Iordaniei din România. Țara are mulți parteneri comerciali în domeniul agroalimentar, iar România este doar unul dintre aceștia.
Baza de date a ONU în domeniul relațiilor comerciale, Comtrade, arată că Iordania a importat din România cereale în valoare 432 de milioane de dolari în 2022:
Importul de carne însă a cunoscut o scădere semnificativă, fiind de 1,5 milioane de dolari, cea mai mică valoare din ultimii 11 ani.
Am verificat totalul importurilor Iordaniei, folosind tot baza de date UN Comtrade. În 2022, această țară a importat grâne de peste 1 miliard de dolari.
Importul total de carne a fost de 326 de milioane USD.
Calculând diferența dintre totalul importului în Iordania și valoarea grupelor de produse importate din România, observăm că procentele sunt cu totul altele decât cele menționate de Petre Daea:
Aceleași calcule le-am aplicat și pentru anul 2021. Rezultă că aproximativ 38.07% din importurile de cereale în Iordania au venit din România în anul 2021 și doar 3,65% din importurile de carne în Iordania au provenit din România în anul 2021.
Declarația făcută de Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, este TRUNCHIATĂ. România are interese comerciale în Iordania, dar reversul medaliei nu este la fel de valabil. Iordania înregistrează un procent de importuri din România mult mai mic decât ceea ce a declarat ministrul.
Iordania NU a importat din România 77% din necesarul de grâu și 85% din necesarul de carne, în perioada 2021-2022, pentru care am făcut verificarea. Ministrul a mai făcut declarații care exagerau capacitățile agroalimentare ale României și în trecut, afirmații pe care echipa Factual.ro le-a verificat aici și aici.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.