În 10 iulie 2019, Petre Florin Manole- deputat din partea Partidului Social Democrat a scris pe Facebook:
„Pierdem cei mai mulți tineri între clasa a VIII-a și clasa a IX-a. Cauza? Copiii din mediul rural sunt nevoiți să facă naveta pentru a ajunge la școală.”
Când abandonează cei mai mulți elevi școala și care este cauza.
Lipsa datelor oficiale disponibile online privind abandonul școlar ne-a determinat să le solicităm Ministerului Educației.
Din răspunsul lor am aflat că “părăsirea timpurie a şcolii predomină mai ales în rândul anumitor grupuri aflate în situaţie de risc: tinerii din comunităţile rurale și din familii cu venituri modeste, minorități, dar şi elevii care au repetat cel puţin un an sau care au abandonat şcoala.”
Instituția nu a precizat în vreun fel că una dintre cauzele abandonului e faptul că elevii trebuie să facă naveta.
Statistica oficială e asta:
Pe lângă numărul elevilor care au promovat, au rămas repetenți, au fost exmatriculați, au rămas cu situația neîncheiată, Ministerul Educației arată, tot în cifre, și din ce motiv elevii nu se regăsesc în următorul an: fie că au abandonat, au fost retrași, au plecat în străinătate, pur și simplu nu s-au mai prezentat, sau au decedat.
Dacă ne uităm la cifra celor care nu se mai regăsesc în anul școlar următor, reiese că ministerul nu știe ce s-a întâmplat cu mii de elevii. Au dispărut fără să intre în vreo categorie statistică.
Astfel, nu putem spune cu exactitate câți elevi și din ce clase au abandonat școala.
Cert este că ministerul susține:
Dacă ne uităm însă la ceea ce numește ministerul abandon, observăm că numerele mai mari se înregistrează în ciclul claselor V-VIII.
Am mers un pic mai departe și ne-am uitat la datele Institutului Național de Statistică. Acesta a început să publice din 2014 studii cu privire la Sistemul educaţional în România.
Nu avem, din păcate, în aceste studii, date concrete care să ne ajute în această verificare.
Apoi, potrivit estimării Federației Elevilor, sunt circa 100.000 de copii care fac naveta în fiecare an ca să meargă la școală. În același timp, România este una dintre țările care înregistrează cele mai mari rate de abandon școlar din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat. În ciuda acestora, la sfârșitul lunii iunie, Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență nr. 51/2019, prin care a fost eliminat transportul județean de persoane din sfera serviciilor publice, fapt ce ar putea favoriza abandonul școlar în rândul elevilor care fac naveta.
Afirmațiile deputatului Florin Petre Manole sunt imposibil de verificat și asta pentru că nu există date sau studii oficiale care să arate dacă faptul că trebuie să facă naveta este principalul motiv pentru care elevii renunță să mai meargă la școală. În plus, din datele furnizate de minister, nu reiese că cei mai mulți elevi abandonează școala în clasele a opta și a noua cum susține el.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.