În 06 mai 2022, Partidul Național Liberal, în urma deciziei CCR de a numi revenirea pensiilor la principiul contributivității, implicit a eliminării pensiilor speciale, ca fiind neconsituțională, a declarat:
„Amintim că, în februarie 2021, PNL a votat desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari”.
Cum a votat PNL la momentul respectiv și contextul legislativ.
Legea desființării pensiilor speciale a fost inițiată de deputații și senatorii PSD în 2021.
Aceasta a fost supusă votului în 17 februarie 2021. Legea a trecut atunci cu voturile a 357 de parlamentari, dar singurii care nu au votat au fost 30 de membri ai UDMR.
Este, însă, important de menționat că legea a fost declarată neconstituțională pentru că CCR a reținut că parlamentarii nu au respectat procedurile legale de adoptare. Legea nu a fost dezbătută, iar termenele de adoptare au fost scurtate, deși legea nu se afla în procedură de urgență.
Judecătorii CCR au notat: „legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său”.
Cu alte cuvinte, procedura prin care parlamentari (inclusiv a celor PNL) au votat a făcut ca această lege să nu rămână în vigoare.
Nu este suficient ca o lege să fie votată, ci este necesar să aibă un parcurs legal, lucru pe care parlamentarii îl cunosc.
Afirmația este trunchiată. Deși parlamentarii PNL, alături de cei ai celorlalți formațiuni, au votat legea, aceasta nu a fost adoptată corect procedural. Tocmai din acest motiv, CCR a declarat legea neconstituțională, așadar faptul că PNL a votat această lege este irelevant.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.