Raluca Turcan – prim-vicepreşedinte PNL și fost vicepremier – a declarat în 11 noiembrie 2020 că „este esenţial să reorganizăm marea majoritate a instituţiilor statului” și că
„Practic, cât am stat aici la Guvernare a trebuit să lucrăm cu resursa PSD-ului, nicio altă angajare în plus pentru că aşa au decis printr-o lege în Parlament, Legea 55.”
Dacă PNL a făcut noi angajări în aparatul administrativ al Executivului în timpul guvernării sale.
Art. 27 din Legea nr. 55/2020 arată că instituțiile și autoritățile publice pot angaja personal fără concurs, în funcție de nevoile determinate de prevenirea și combaterea situației care a generat starea de alertă și exclusiv pentru activități legate de aceasta. Angajarea se poate face însă pe o durată determinată, ce nu poate depăși 30 de zile de la data încetării stării de alertă.
Același articol spune că pe durata stării de alertă numirile în funcțiile publice sau de înalt funcționar public pot fi făcute doar dacă îndeplinesc condițiile de a fi funcționar public sau, după caz, înalt funcționar public și numai dacă sunt necesare pentru punerea în aplicare a măsurilor prevăzute de lege și pentru o durată determinată de maximum 30 de zile de la data încetării stării de alertă.
Apoi, pe durata stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante, cu excepția celor mai sus menționate.
Legea nr. 55/2020 a fost trecută în luna mai în Parlament cu 267 voturi pentru de la toate partidele, 26 contra și 5 abțineri. Proiectul care stipulează că pe durata stării de alertă se vor putea desfăşura concursuri pentru ocuparea unor posturi vacante a fost depus și votat în septembrie. Deputaţii din toate partidele au adoptat cu 234 de voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere această modificare a proiectului Guvernului, devenind Legea nr. 203/2020.
Am solicitat cele mai recente date Ministerului Finanțelor Publice, care ne-a transmis datele pe luna din noiembrie 2019 și septembrie 2020. Între timp, însă, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice au apărut cele pe luna octombrie 2020. Acestea arată astfel:
Potrivit răspunsului transmis de Ministerului Finanțelor Publice, în noiembrie 2019 erau ocupate 576,423 de posturi, iar în septembrie 2020 numărul acestora scăzuse la 572,126 posturi.
În Secretariatul General al Guvernului spre exemplu, vedem că numărul angajaților a crescut în aceeași perioadă: în luna noiembrie 2019 erau 3,092, iar în luna septembrie 2020 numărul acestora ajunsese la 4,430. Ulterior, în octombrie 2020, a scăzut la 4,424, potrivit ultimelor date ale Ministerului de Finanțe.
Aceste modificări se explică prin faptul că între guvernul condus de Viorica Dăncilă și guvernul condus de Ludovic Orban au existat schimbări în ceea ce privește numărul ministerelor, unele dintre acestea fuzionând. Spre exemplu, potrivit explicațiilor Ministerului Finanțelor, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 68/2019:
„(…) numărul de posturi al ordonatorului principal de credite s-a majorat cu posturile preluate de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. (…) Prin aceeași ordonanță de urgență a fost reglementată trecerea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice din subordinea Ministerului Finanțelor Publice în subordinea SGG, (…) precum și înființarea în subordinea SGG a Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), (…) care a preluat de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor atribuțiile, posturile și personalul Organismului intermediar pentru promovarea societății informaționale și ale Unității de implementare proiecte (UIP) – POAT.”
În plus, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 91/2020 privind trecerea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne în subordinea Guvernului și în coordonarea Secretariatului General al Guvernului și pentru modificarea unor acte normative, numărul de posturi al SGG s-a majorat cu posturile preluate de la Ministerul Afacerilor Interne aferente Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.
Afirmațiile vicepremierului Raluca Turcan sunt adevărate. În timpul mandatului guvernului condus de Ludovic Orban nu au existat angajări în plus, Legea nr. 55/2020 interzicând acest lucru. Majoritatea schimbărilor au venit din faptul că multe dintre ministerele vechiului guvern Dăncilă au fost comasate în următorul cabinet Orban.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.