Pe 12 ianuarie 2015, în cadrul unui interviu la Adevărul Live, Raluca Turcan a făcut următoarea declaraţie:
„Există un organism care se numeşte ARACIS şi care trebuie să verifice calitatea în învăţământul superior. Acest ARACIS, cu toate că se apropia de finalul de mandat, a fost lăsat aşa şi creată posibilitatea schimbării structurii peste noapte, în ajun de sărbătoare, pentru a putea fi completat cu persoane propuse politic. În componenţa acestei instituţii, legea spunea că 70% din membri trebuie să poată susţine concursuri de ocupare a posturilor. În mod netransparent, a fost scăzut la 30% procentul acesta.”
Vom verifica dacă procedura de ocupare a posturilor în cadrul conducerii ARACIS s-a modificat. Vom verifica de asemenea dacă modificările au fost făcute la final de mandat, dacă ele au creat posibilitatea unor numiri politice şi dacă procentul de posturi care se ocupau prin concurs s-a schimbat.
Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) este agenția publică însărcinată prin lege cu evaluarea, acreditarea și autorizarea temporară a învățământului superior din România. Am verificat actele normative prezentate pe site-ul ARACIS – secţiunea „Cadru legislativ” si am observat că a avut loc, de-alungul anilor, o serie de modificări în procedura de ocupare a posturilor în Consiliul ARACIS:
Procentul de posturi ocupabile prin concurs a evoluat astfel: 53.3% prin OUG 75/2005, 66.6% prin L87/2006, tot 66.6% prin OUG 75/2011, 73.91% prin OUG 92/2012, iar în urma OM 3084/2013 s-au scos la concurs 43.4% din posturi (sau 34.7% dacă nu le calculăm pe cele 2 rămase vacante).
Declaraţia doamnei deputat este parţial adevărată. Procedura de ocupare a posturilor în cadrul Consiliului ARACIS a fost modificată la finalul mandatului acestuia, cu numiri politice (făcute prin Ordin de Ministru), iar structura Consiliului a fost într-adevăr modificată. Procentul de locuri care se ocupă prin concurs este însă puţin diferit, de la 66.6% (conform L87), respectiv 73.91% (conform OUG92), la 43.4%, respectiv 34.7% (conform OM 3084), în funcţie de datele luate în considerare.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.