După ce senatorul PNL Vergil Chiţac a fost diagnosticat cu COVID 19, premierul desemnat Ludovic Orban a organizat o conferinţă de presă în care a anunţat printre altele, că:
„Toți membrii biroului executiv care sunt prezenţi astăzi (13.03 na) și miniştrii prezenți li se vor preleva probe pentru a fi diagnosticați.”
Printre aceştia se numără şi Raluca Turcan, care, în aşteptarea prelevării probelor pentru testare, a scris pe Facebook, la ora 13.42:
„În fața pericolului bolii, suntem toți la fel, urmăm aceleași reguli. Facem acum testul, așteptăm aici rezultatul, prevenim răspândirea virusului.”
Dacă testarea miniştrilor a fost făcută cu respectarea regulilor.
Criteriile după care se face testarea pentru COVID 19 sunt cele publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID 19).
În varianta din 2 martie, cea în vigoare la data la care au fost testaţi aleşii noştri, inclusiv Raluca Turcan, această metodologie prevedea că iniţierea testării se face în cazul persoanelor care întrunesc criteriile din definiţia de caz suspect.
Iar pentru a fi considerat caz suspect există două condiţii cumulative: să existe simptome şi persoana să fi avut contact cu un caz confirmat/probabil sau să fi călătorit în zonele cu focare de infecţie (zona roşie sau galbenă).
Exact în data efectuării testelor, 13 martie, a fost publicată o nouă variantă a metodologiei de monitorizare COVID, care, deşi menţine condiţia existenţei simptomelor pentru testare, prevede în secţiunea Investigaţii de laborator că:
“Testarea prin PCR a persoanelor asimptomatice sau cu simptome ușoare poate fi luată în considerare în cazul persoanelor care au fost contacți ai unui caz confirmat.”
Această versiune a fost însă creată după ce a fost anunţată decizia de a fi testaţi toţi membrii PNL care au participat la şedinţa biroului politic executiv.
Raluca Turcan a făcut o afirmaţie falsă.
Pentru a fi testat, este necesară existenţa simptomelor de infecţie cu coronavirus. În cazul oficialilor, aceste criterii nu au fost respectate. Nici în varianta din 13 martie 2020, creată după anunţul privind testările aleșilor, procedurile oficiale nu prevăd testarea persoanelor asimptomatice, ci doar oferă această posibilitate.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.