Raluca Turcan (PNL, ministra Culturii)
„Suntem singura ţară care are la dispoziţie vaccinuri la liber".
Trunchiat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 02.06.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: hotnews.ro

Context

Pe 22 mai 2021, Raluca Turcan a fost prezentă la un maraton de vaccinare într-un autobuz supraetajat.  La eveniment, una din declarațiile ministrului Muncii a fost: „Suntem singura ţară care are la dispoziţie vaccinuri la liber”.

Ce verificăm?

Dacă în alte țări este posibilă vaccinarea fără programare, „la liber”.

Verificare

Începând cu 8 mai, în România cetățenii se pot vaccina fără programare. Oricine se poate prezenta la orice centru din țară cu actul de identitate pentru a se vaccina. 

Situația este similară în SUA, unde de pe 4 mai este posibilă vaccinarea fără programare în majoritatea statelor. În principal, la farmacii și la centrele mari de vaccinare, americanii se pot vaccina fără programare, în special la prima doză. 

În Londra, în anumite zone este posibilă vaccinarea fără programare la clinicile private pentru persoanele din primele 9 categorii de prioritate. Acest lucru se întâmplă încă de pe 23 aprilie.  

Abordarea vaccinării fără programare și sărind grupele de risc are, însă, cu totul alte premise în statele sus-menționate. 

În acest moment, România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană la rata vaccinării, cu 26,4% din populație care a primit prima doză. Malta și Ungaria, țări aflate pe primele două locuri, au fiecare peste 60% din populație vaccinată cu prima doză. Grupa de risc cu cea mai mare mortalitate, respectiv vârsta de peste 70 de ani, este vaccinată în România în proporție de sub 25%, potrivit datelor Ro Vaccinare.

Pe platforma de vaccinare, la începutul lunii iunie erau disponibile aproape un milion de locuri la vaccinare, fără programare.

În schimb, Marea Britanie a vaccinat deja 59% din populație, iar în SUA, rata de vaccinare este 50%, potrivit datelor Our World in Data, care colectează raportările guvernamentale. La grupa de risc peste 70 de ani, Marea Britanie a raportat un procent de vaccinare, în medie, de peste 83%, potrivit datelor guvernamentale citate de BBC. În Statele Unite, procentul celor de peste 70 de ani care au primit cel puțin o doză de vaccin este de peste 84%, arată Centrul pentru prevenția și controlul bolilor.

Concluzie

Afirmația Ralucăi Turcan este trunchiată. Este adevărat că în România, vaccinarea este la liber. Dar același lucru se întâmplă și în SUA și Marea Britanie, în anumite condiții. Problema este că țara noastră are penultima rată de vaccinare din UE, cu foarte puțini doritori să fie imunizați, iar, din grupa de risc cea mai afectată (vârstă de peste 70 de ani), mai puțin de 3 din 10 români s-au vaccinat. În SUA și Marea Britanie, proporția este de peste 8 din 10.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.