În 19 august 2019, Raluca Turcan, deputat PNL, a făcut următoarea afirmație referitoare la fondurile europene.
„Fondurile europene sunt în pericol. În momentul de faţă pentru educaţia copiilor din cei 329 milioane de euro programe pentru tineret am absorbit doar 0.9 milioane. Din cei 5.43 miliarde euro alocaţi pentru cercetare am absorbit 0,87, iar din cei 49 miliarde de euro în infrastructura de transport în educaţie şi sănătate am absorbit 12 miliarde.”
Care este stadiul implementării fondurilor europene în România, în special pentru tineret, pentru cercetare și pentru infrastructură de transport pentru educație și sănătate enumerate de Raluca Turcan.
România are o alocare totală din fonduri europene de aproximativ 31 miliarde de euro pentru cadrul financiar 2014-2020. Date privind repartizarea și stadiul actualizat pentru programele finanțate sunt disponibile la zi pe site-ul Comisiei Europene.
România a reușit să absoarbă până la acest moment doar 31% din totalul fondurilor alocate, un procent scăzut și mai mic decât media UE (34%), situându-se astfel doar în fața Spaniei, Slovaciei, Italiei și Croației.
Sursa: Ministerul Fondurilor Europene, absorbția la 16 august 2019
Trebuie precizat însă că, deși România nu se află cu mult sub media europeană, procentul mic absorbit se aplică la o sumă mult mai mare, țara noastră având a șasea cea mai mare alocare din bugetul european. Astfel, pentru țări codașe la absorbție precum România, Spania, Italia, se pierd mult mai mulți bani decât în cazul altor state, întrucât vorbim de alocări mai mari. Sursă: European Structural and Investment Funds: EU Overview Finances: Planned
ABSORBȚIA PE TEMATICI
Programele pentru tineret despre care vorbește Raluca Turcan sunt cuprinse în fondul Youth Employment Initiative(YEI.)
Acesta este dedicat integrării pe piața muncii a tinerilor șomeri care nu sunt înscriși în sistemul de educație sau în vreun program de pregătire profesională.
Pentru România au fost disponibili 328,9 milioane de euro din care s-au absorbit doar 0,9 milioane de euro.
În ceea ce privește sumele alocate pentru cercetare și forță de muncă, nu am reușit să identificăm exact la ce programe sau priorități se referă Raluca Turcan. Dacă se referă la împărțirea pe teme prioritare, atunci România are alocat un total de 2.79 miliarde euro pentru „Ocupare sustenabilă și de calitate” și 1.17 miliarde euro pentru „Cercetare și dezvoltare”, deci o sumă de sub 4 miliarde euro.
Când vorbește de infrastructură, Raluca Turcan se referă poate la Programul Operațional Infrastructură Mare(POIM). Conform Ministerului Fondurilor Europene, POIM se concentrează „asupra creșterii durabile prin promovarea unei economii bazate pe consum redus de carbon prin măsuri de eficienţă energetică şi promovare a energiei verzi, precum şi prin promovarea unor moduri de transport prietenoase cu mediul şi o utilizare mai eficientă a resurselor.” Datele referitoare la sumele absorbite prin POIM sunt disponibile pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Conform datelor disponibile la data de 9 august 2019, POIM a avut o alocare de 9,2 miliarde de euro, din care au fost absorbiți doar 2,3 miliarde de euro. În plus, era imposibil ca un program să aibă o alocare de 49 miliarde de euro, având în vedere că România a avut alocat în total, pe toate programele din cadrul financiar multi-anual 2014-2020, doar 30 de miliarde de euro.
Afirmația Ralucăi Turcan este parțial adevărată. Raluca Turcan oferă date corecte doar despre o parte din fondurile europene discutate, însă merge total pe lângă subiect și cifre atunci când vine vorba de alte alocări. Cu toate acestea, ea are dreptate când spune că fondurile europene sunt în pericol, România stă destul de prost cu absorbția fondurilor europene, deși are a șasea cea mai mare alocare financiară dintre toate statele membre ale UE.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.