În contextul noilor modificări fiscale, europarlamentarul Rareș Bogdan declara, în 18 iulie 2023, la emisiunea „Proiect de țară: România” de la Prima News, că PNL nu va fi de acord cu majorarea de taxe și impozite, dar și că statul ar putea să ia mai mulți bani din profitul marilor firme străine care sunt prezente în România. Rareș Bogdan s-a referit cu precădere la țările arabe:
„Trebuie să ne uităm la concesiuni și la redevențe, pentru că sunt printre cele mai mici din Europa, dacă nu cele mai mici. Trebuie să ne uităm la concesiunile de la ADS, la marile suprafețe agricole, acolo unde statul român încasează extrem de puțin, iar 7 din 10 proprietari de terenuri din România în momentul ăsta sunt țările arabe, nu sunt români”.
Cine a concesionat terenuri de la ADS și proprietarii de terenuri.
Mai întâit de toate trebuie să subliniem că dreptul de proprietate și concesiunea sunt lucruri total diferite, deși ambele sunt definite de codul civil ca fiind drepturi reale. ( art. 551, Codul Civil.)
Dreptul de proprietate se poate dobândi prin convenție, moștenire legală sau testamentară, accesiune, uzucapiune,prin hotărâre judecătorească, printr-un unui act administrativ etc.
În schimb, concesionarul are dreptul și, în același timp, obligația de exploatare a bunului, în schimbul unei redevențe și pentru o durată determinată, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege și a contractului de concesiune. (art. 871, Codul Civil).
În acest caz, imobilele sunt deținute de statului român. (art. 866, Codul Civil)
Pentru a verifica ce firme au încheiat contracte de concesiune privind suprafețele agricole din România, Factual a solicitat informații Agenției Domeniilor Statului (ADS). În răspuns, am primit o listă cu toate firmele care au încheiat contracte privind terenurile agricole ale statului, județele în care se află acestea și suprafața concesionată/arendată.
În prezent, potrivit Ligii Statelor Arabe, există 22 de țări arabe: Algeria, Bahrain, Comore, Djibouti, Egipt, Irak, Iordania, Kuweit, Liban, Libia, Mauritania, Maroc, Oman, Palestina, Qatar, Arabia Saudită, Somalia, Sudan, Siria, Tunisia, Emiratele Arabe Unite, și Yemen.
Am verificat, astfel, primele 50 de firme care au contracte înregistrate la ADS pentru cele mai mari suprafețe agricole din România, iar din acestea 7 sunt firme cu acționariat în țări arabe: Agricost S.A. (Emiratele Arabe), Maria Trading SRL (Liban), Agro Chirnogi S.A. (Liban), Agrofam Holding S.A. Feteşti (Emiratele Arabe), Agrirom SRL (Liban), Agrozootehnica S.A. Vedea (Liban), Unic Prodcom SRL (Liban).
De asemenea, trebuie menționat că, potrivit legii, concesionarea „se face în baza unui contract prin care o persoană, numită concedent, transmite pentru o perioadă determinată, de cel mult 49 de ani, unei alte persoane, numita concesionar, care acţionează pe riscul şi pe răspunderea sa, dreptul şi obligaţia de exploatare a unui bun, a unei activităţi sau a unui serviciu public, în schimbul unei redevenţe”, iar calitatea de concesionar o poate avea orice persoană fizică sau persoană juridică de drept privat, română ori străină.
Deci firmele care încheie astfel de contracte cu Agenția Domeniilor Statului nu devin „proprietari” fiindcă ele folosesesc pe o perioadă determinată de timp terenurile deținute de stat.
Factual.ro a solicitat și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale informații privind suprafețele de teren agricol utilizate de persoanele fizice și juridice străine în România, în funcție de țara de proveniență a acestora.
Astfel, în răspunsul de la minister am aflat că suprafaţa totală de teren agricol exploatată de persoane fizice şi juridice străine este de 450.020,57 hectare.
Datele arată în felul următor:
Conform datelor oficiale, afirmația lui Rareș Bogdan este falsă.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.