Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a afirmat pe 18 iulie 2019 că în timp ce educația în România primește 3% din PIB
„Asiaticii, care au explodat, alocă peste 10% (pentru educație), cum îmi doresc și eu pentru România – mă doare faptul că puțini politicieni pricep de ce este crucial.”
Dacă statele din Asia acordă peste 10% din PIB pentru educație.
România este codașă în ceea ce privește majoritatea indicatorilor urmăriți de către Uniunea Europeană cu privire la Educație. O spune un raport recent publicat de Comisia Europeană, numit Monitorul educației și formării 2018, care arată că România este una dintre puținele țări care nu au atins încă niciuna dintre principalele țintele pentru 2020, iar alocările din PIB pentru educație, cu toate că sunt în creștere, ele continuă să fie cu mult sub media UE.
Țara noastră alocă undeva până în 3% din PIB pentru Educație anual.
Bugetul Educaţiei în perioada 2015-2018, potrivit unei analize Adevărul:
Pentru 2019, cifra a crescut puțin. Ministerul Finanţelor a suplimentat bugetul pentru Educaţie pe anul 2019 cu circa 9,8 miliarde lei față de anul trecut. Raportat la Produsul Intern Brut (PIB), suma propusă pentru Educaţie anul acesta ar urma să crească la 3,02% din PIB.
Calculele Eurostat sunt puțin mai pozitive. Potrivit lor, România a alocat pentru Educație în:
Încercăm să aruncăm și un ochi spre Asia acum. Un set de date cu privire la cheltuielile guvernamentale pentru educație ca procent din PIB găsim la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).
Și portalul worldbank.org deține cifre procentuale din PIB acordate de fiecare țară din lume pentru Educație, pe care spune că le-a luat de la Institutul de Statistică al UNESCO.
Potrivit celor două portale, o singură țară din lume a alocat mai mult de 10% din PIB către Educație. Este vorba de Grenada, o mică țară insulară din Marea Caraibelor. Ultimele date arată că în 2016, aproape 10,3% din PIB-ul Grenadei a mers către Educație.
Este singura excepție din lume, deci, implicit, niciuna dintre cele 48 de țări din Asia nu a atins un astfel de procent.
Aproape de 10% au mai fost Insulele Solomon, cu 9,9% în 2010 și Botswana cu 9,6% în 2009. Niciuna dintre acestea nu se află pe continentul asiatic.
Afirmația europarlamentarul PNL Rareș Bogdan potrivit căreia „asiaticii alocă peste 10%” din PIB pentru Educație este falsă.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.