În timpul mitingului din 12 aprilie 2019, ținut de PSD la Craiova, Rovana Plumb a făcut următoarea declarație:
„România ocupă locul 1 în lume pentru productivitatea muncii.”
Ce loc ocupă România în lume pentru productivitatea muncii.
Notă: Inițial, dintr-o regretabilă eroare, verdictul acestei verificări a fost „Adevărat”. Pentru verificare, a fost luată în calcul creșterea productivității muncii și nu productivitatea muncii. Ne cerem scuze. Mai jos, găsiți verificarea corectă.
Pentru a verifica acest lucru ne vom folosi de datele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
Puțină teorie.
PIB-ul este o metodă de a măsura activitatea economică. O definiție foarte simplistă ar fi că PIB-ul este valoarea tuturor bunurilor și serviciilor produse sau oferite într-un an, minus valoarea bunurilor și serviciilor care au fost utilizate pentru producerea lor. (în limbaj comun, când calculăm PIB-ul nu adunăm valoarea lemnului și a cuielor și a scaunului. Luăm în considerare valoare scaunului, a produsului final, din care scădem cât au costat lemnul și cuiele).
Productivitatea se măsoară împărțind valoarea PIB-ului dintr-un an la numărul de persoane ocupate/angajate. Sau la numărul estimat de ore lucrate într-un an de toți indivizii. Acest rezultat este convertit apoi într-o monedă internațională, dolar sau euro, pentru a putea compara țările între ele. Productivitatea poate fi calculată nominal sau real, adică ajustând sau nu la paritatea puterii de cumpărare dintr-o anumită țară.
Există mai multe instituții care măsoară productivitatea. Noi am verificat la Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD) și la Eurostat.
Putem vedea din tabelul oferit de OECD, că România nu este pe primul loc la productivitatea muncii per oră în lume și se află semnificativ sub media OECD. România se află pe primul loc la creșterea productivității în ultimul deceniu.
Această creștere impresionantă a productivității din România este în mare măsură datorată emigrației masive cum explică și un articol al Forumului Economic Mondial.
Puse în fața acestui deficit enorm de forță de muncă companiile din România au fost nevoite să găsească foarte repede metode de a menține producția la niveluri și prețuri relativ constante și au trebui să găsească metode de creștere a productivității.
Afirmația Rovanei Plumb este falsă.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.