Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a făcut o serie de declaraţii în plenul Senatului în timpul dezbaterii de marţi, 10 aprilie, a moţiunii simple depuse de PNL şi PMP împotriva sa, dintre care reţinem afirmaţia următoare:
România depășește state membre ale UE cu experienţă de zeci de ani în atragerea de fonduri europene nerambursabile.
Situaţia atragerii de fonduri europene nerambursabile în România şi în alte state europene.
Pentru început, din perspectiva calității sale de ministru al fondurilor europene, redăm și un pasaj prin care Rovana Plumb explică parlamentarilor, la 11 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, ce reprezintă fondurile europene:
Fondurile europene sunt, într-adevăr, o oportunitate pentru dezvoltarea României. Fondurile structurale şi de investiţii reprezintă instrumentul fundamental pus la dispoziţia statelor membre pentru consolidarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale, prin reducerea decalajelor diferitelor regiuni şi evitarea adâncirii diferenţelor de dezvoltare.
Reţinem, aşadar, că Rovana Plumb înțelege că aceste sume se adresează tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, însă ideea de reducere a decalajelor ori de evitare a adâncirii diferenţelor de dezvoltare indică faptul că regiunile (sau statele) mai puțin dezvoltate pot beneficia mai mult de ele.
Vom consulta datele oficiale ale Uniunii Europene, actualizate zilnic, pentru a vedea care este situaţia în materie de absorbție a fondurilor europene.
Conform datelor oficiale, rata actuală de absorbție a României pentru perioada 2014-2020 este sub media europeană, fiind clasați pe locul 20, în preajma vecinilor bulgari. Două state cu experiențe avansate în materie de atragere de fonduri europene stau totuși, la mici diferențe, mai slab decât noi – Spania și Italia.
Afirmația Rovanei Plumb este parțial falsă – potrivit ultimelor date publicate de Comisia Europeană, România depășește ca rată de absorbție state membre mai vechi (Italia, Spania). Însă această afirmație este una înșelătoare pentru că nu descrie întreaga realitate – România este în continuare pe un loc codaș în ceea ce ține de absorbția fondurilor europene, cu un procent de 17% care ne clasează pe locul 20 din 28 de state membre.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.