Sebastian Burduja – secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice și președinte PNL Sector 1 – a făcut următoarea afirmație într-un interviu pentru platforma piatafinanciara.ro din data de 13 mai 2020:
„De la 1 ianuarie 2007 până la finalul anului trecut, România a primit 54,43 miliarde de euro de la Comisia Europeană și a contribuit cu 18,91 miliarde de euro. Avem, așadar, în 13 ani de apartenență la UE un sold pozitiv de peste 35 miliarde de euro. Ca să fie și mai clar, pentru fiecare euro plătit am primit înapoi trei euro. Acesta este adevărul dincolo de orice fake news aruncat cu inconștiență sau cu rea-voință în spațiul public de diverși inamici ai apartenenței României la familia europeană.”
Sursa: piatafinanciara.ro
Câți bani a primit România din partea Uniunii Europene și cu cât a contribuit înapoi.
Putem să găsim „Evoluția fluxurilor financiare dintre România și Uniunea Europeană” pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Ultimele date au fost actualizate la data de 30 aprilie 2020 și reprezintă sumele nete.
Conform balanței publicate de Ministerul Finanțelor Publice, România a primit în perioada 1 ianuarie 2007 – 30 aprilie 2020 o sumă totală de 58,921.04 miliarde de euro de la Comisia Europeană.
În schimb, a contribuit la bugetul Uniunii Europene, în aceeași perioadă, cu 19,817.28 miliarde de euro.
România are așadar un sold pozitiv de exact 39,103.76 miliarde de euro, fonduri europene primite de țara noastră peste banii cu care a contribuit la bugetul UE. Adică pentru fiecare euro dat Uniunii Europene, România a primit înapoi puțin peste 2,7 euro.
Datele prezentate de secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Sebastian Burduja sunt cele pe care România le-a înregistrat la finalul lunii noiembrie a anului 2019. Atunci, România înregistra 54,43 miliarde de euro primite de la Comisia Europeană, în timp ce suma cu care contribuise la bugetul european era de 18,91 miliarde de euro, având, după 13 ani de apartenență la Uniunea Europeană, un sold pozitiv de 35,52 miliarde de euro.
Sumele detaliate pe fiecare an se regăsesc mai jos, precum și raportul MFP.
Potrivit calculelor noastre, la finalul anului 2019 România înregistra 55,29 miliarde de euro primite de la Comisia Europeană, în timp ce suma cu care contribuise la bugetul european era de exact 19 miliarde de euro, având, după 13 ani de apartenență la Uniunea Europeană, un sold pozitiv de 36,28 miliarde de euro.
Între timp, și adăugând sumele din primele patru luni ale anului 2020, cifrele s-au mai schimbat, dar raportul a rămas același – pentru fiecare un euro cu care România a contribuit la bugetul Uniunii Europene a primit înapoi aproximativ trei euro.
Afirmațiile secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Publice Sebastian Burduja sunt parțial adevărate, cu mențiunea că cifrele prezentate de acesta sunt cele de la finalul lunii noiembrie 2019, nu de la finalul anului 2019. Cifrele s-au schimbat puțin, dar raportul a rămas același.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.