Marți, 21 aprilie 2015, în timpul ședinței Comisiei Juridice a Senatului pe tema modificării Codului de Procedură Penală, senatorul Șerban Nicolae a declarat că:
„Ceea ce mi-a transmis CSM este de o crasă incompetență, ca să nu mai vorbesc de aroganță. Eu, din politețe, am vrut să consult CSM.”
Care este caracterul consultărilor cu CSM în astfel de situații, unul obligatoriu sau opțional.
Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii nr. 317/2004 prevede la articolul 38, alineatul 3 că:
„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii avizează proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti.”
Legea nu specifică clar care sunt aceste acte normative, însă Codul de Procedură Penală (alături de cel de Procedură Civilă) este una din legile organice fundamentale care reglementează organizarea și desfășurarea activității în justiție (conform articolului 1, alineatul 1 din acest Cod: “Normele de procedură penală reglementează desfăşurarea procesului penal şi a altor proceduri judiciare în legătură cu o cauză penală.”).
Afirmația lui Șerban Nicolae este falsă. Consultarea CSM în ceea ce privește actele normative ce privesc activitatea autorității judecătorești este obligatorie, nu opțională.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.