Siegfried Mureșan – membru al Partidului Național Liberal – a scris în 20 mai 2019 pe Facebook că se află la un centru de afaceri din Brașov, proiect co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
„Acesta se află în faza de construcție și în curând va fi finalizat. Centrul de afaceri va da locuri de muncă și va fi capabil să acomodeze peste 100 de companii din domeniul IT și industriilor micro, mici și mijlocii (IMM-uri).”
Declarația de mai sus a fost făcută în timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.
Ce s-a întâmplat cu acest centru din Brașov.
Este anul în care a fost demarat proiectul privind construirea „Centrului de Afaceri Transfer Tehnologic şi Incubator de Afaceri” din Brașov, proiect co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013.
Contractul de finanţare a fost semnat în 25 aprilie 2013, perioada de implementare a proiectului se stabilise la 20 luni, iar valoarea totală a proiectului fusese estimată la 70.898.442 lei, din care finanţarea nerambursabilă era de 25.592.183,32 lei. Comunicatul cu datele, transmis de Primăria Brașov, aici.
Potrivit informațiilor de pe site-ul Primăriei Brașov, tot în 2013, în luna octombrie, s-a încheiat și contractul pentru serviciile de audit.
Abia în august și în octombrie 2014 au fost încheiate contractele privind execuția lucrărilor. În aceeași perioadă a fost semnat și un prim act pentru prelungirea perioadei de implementare.
Primăria alesese constructorul încă din februarie 2014, însă o parte din firmele care au participat la licitație au contestat alegerea instituției, lucrările fiind astfel blocate.
Contractul pentru realizarea centrului a fost în final semnat cu firma Integral SA din Buzău, iar lucrările au început, în toamna lui 2014 și trebuiau să fie gata la începutul anului 2016.
Între timp, tot potrivit site-ului Primăriei Brașov, a mai fost semnat încă un act adițional la contractul de finanțare pentru prelungirea perioadei de implementare.
Firma care trebuia să construiască centrul a abandonat lucrările, iar contractul a fost reziliat la începutul anului 2016, potrivit presei locale.
Pentru că a fost depășit și termenul de implementare al proiectului, finanțarea europeană a fost pierdută, astfel că Primăria a fost nevoită să finanţeze integral restul de lucrări. Costul lucrărilor rămase nefinalizate erau estimate la 29,2 milioane lei. Termenul maxim stabilit pentru finalizarea lucrărilor s-a setat la 31 iulie 2018.
Licitaţia a fost lansată pe 11 august 2016, dar a fost apoi prelungită până pe 30 septembrie 2016, potrivit presei locale.
În luna noiembrie a aceluiași an, primăria a anunțat că reia din nou procedurile pentru licitaţia care viza finalizarea lucrărilor la Centrul de Afaceri, în speranța că va reuși să semneze un contract la începutul anului 2017, iar în primăvară să reînceapă lucrările.
Până la jumătatea anului 2017, lucrările au stagnat. Abia în luna iulie a fost semnat un nou contract, cu firma AEON Building din Braşov. Termenul stabilit pentru finalizarea lucrărilor a rămas 31 iulie 2018.
La începutul anului 2018, pardoseala din Centrul de Afaceri a trebuit scoasă pentru că lucrările inițiale au fost neconforme, potrivit presei locale.
Nici spre sfârșitul anului 2018 lucrările nu stăteau foarte bine. După ce în noiembrie Consiliul Local a aprobat noii indicatori tehnico-economici ai proiectului, iar valoarea investiției a ajuns să fie estimată la 87.186.647 lei, i-a fost setat și un nou termen de finalizare – 31 martie 2019, scrie presa din Brașov.
„Din cauza neîndeplinirii obligaţiilor contractuale de către Integral Buzău prin întârzieri mari înregistrate pe parcursul lucrărilor şi nefinalizării în termenul asumat prin contract, municipiul a primit finanţare doar în valoare de 8.389.839 lei, pierzând restul de finanţare, în plus fiind obligat să finalizeze lucrările până la data de 31 decembrie 2018 cu sume alocate din bugetul local, altfel există riscul rambursării şi finanţării primite. Ţinând cont că perioada noiembrie – martie este considerată perioadă convenţională de timp friguros, când scăderea temperaturii aerului exterior sub valoarea de plus 5 grade Celsius este însoţită şi de alte fenomene meteorologice ce influenţează defavorabil activitatea în construcţii, pentru asigurarea unor lucrări de calitate şi a funcţionalităţii proiectului, estimăm finalizarea lucrărilor până la data de 31 martie 2019”, potrivit documentaţiei aferente proiectului de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, citate de presă.
Lucrările nu au fost finalizate la timp, municipalitatea a primit finanţare de la Uniunea Europeană doar în valoare de 8.389.839 lei. Primăria Braşov spunea atunci că există inclusiv posibilitatea să fie puși în situația de a returna fondurile europene.
„Am început demersurile pentru a ni se accepta prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor până la finalul lunii mai sau începutul lunii iunie, astfel încât să nu fim puşi în situaţia de a returna banii europeni”.
Proiectul de buget pe anul 2019 al municipiului Brașov, publicat la finalul lunii martie anul acesta, arăta că finalizarea centrului de afaceri este încă una dintre prioritățile orașului și anul acesta, fără să spună, însă, în ce stadiu se află.
Afirmația lui Siegfried Mureșan este trunchiată. Europarlamentarul a evitat să menționeze că lucrările la centrul de afaceri din Brașov au început încă din 2014 și de atunci finalizarea construcției a întârziat constant.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.