Alfred Simonis (PSD, deputat)
„Nu în 2010 s-au inventat pensiile speciale. Pensiile speciale s-au inventat în 2005 de către Valeriu Stoica, membru PNL, ministru al Justiției din partea PNL. Atunci s-au inventat pensiile speciale.”
Trunchiat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 22.02.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 17 februarie 2021, deputatul PSD Alfred Simonis a făcut următoarea declarație în Parlament:

„Nu în 2010 s-au inventat pensiile speciale. Pensiile speciale s-au inventat în 2005 de către Valeriu Stoica, membru PNL, ministru al Justiției din partea PNL. Atunci s-au inventat pensiile speciale.”

Ce verificăm?

Cine și când a introdus pensiile speciale în România.

Verificare

Valeriu Stoica a fost ministru al Justiției în perioada decembrie 1996- 2000 și a avut două mandate de parlamentar în perioada 1996- 2004.

Nu avea cum să inventeze pensii speciale în 2005 nici dacă își dorea.

Pensiile speciale se calculează altfel decât cele din sistemul public de pensii și sunt reglementate prin legi specifice.  Astfel, în prezent există următoarele tipuri de pensii:

  1. Pensiile militare de stat sunt prevăzute în legea 223/2015.
  2. Pensiile parlamentarilor sunt reglementate de legea 96/2006 (s-au făcut pași pentru eliminare)
  3. Funcționarii publici parlamentari au pensiile reglementate prin legea 215/2015
  4. Diplomații au stabilite pensiile prin legea 216/2015.
  5. Auditorii publici externi din cadrul Curții de Conturi beneficiază de pensii de serviciu prin legea nr. 7/2016
  6. Judecătorii și procurorii beneficiază de pensii speciale reglementate de legea 303/2004
  7. Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea beneficiază de pensii de serviciu. În 2014, trei parlamentari PSD și unul de la PC au inițiat un proiect de completare al legii nr. 567/2004
  8. Personalul aeronautic are pensiile stabilite prin legea 83/2015

Primele PENSII SPECIALE

Istoricul legislativ arată că primele pensiile speciale au apărut în 1997 sub numele de pensii de serviciu.

La acel moment s-a făcut o modificare a legii care privea organizarea judecătorească, ia inițiativa a aparținut guvernului Ciorbea, din care făcea parte și Valeriu Stoica, ca ministru al Justiției.

Din acel moment, cei cu vechime de cel puțin 25 de ani ( a împlinirea vârstei prevăzute de lege) beneficiau de pensie de serviciu în cuantum de 80% din venitul net realizat din salariul de bază, plus sporul de vechime și de stabilitate în magistratură.

Proiectul legislativ a fost depus inițial la Senat în iunie 1997, apoi s-a mutat la Parlament, unde Comisia pentru Muncă a dat aviz, cu un amendament.

Comisia atrăgea atenția că majoritatea alineatelor articolului 81 aveau caracter discriminatoriu față de celelalte categorii profesionale bugetare. Printre ele și cel care făcea referire la pensia de serviciu a magistraților. (Art. 81^5.)

Apoi, în iulie 1997, Curtea Constituțională a României a primit două sesizări de neconstituționalitate de la 36 de senatori și de la 71 de deputați, dar niciuna nu a avut ca obiect articolul considerat discriminatoriu de Comisia pentru Muncă. Oricum, CCR a respins obiecțiunile parlamentarilor. Astfel, la acel moment, parlamentarii PSD (partid din care face parte acum și Alfred Simonis) nu au văzut nicio problemă în introducerea pensiilor de serviciu.

Probabil, Simonis a avut în vedere anul 2004 când a făcut declarația.  În luna iunie a acelui an a apărut legea 303, modificată apoi de mai multe ori, care reglementează, printre altele și pensiile magistraților

Această lege este urmarea unui proiect legislativ înregistrat la Senat de guvernul Adrian Năstase în iulie 2003.

În acest guvern, au fost miniștri ai Justiției:

Rodica-Mihaela Stănoiu (28 dec. 2000 – 10 martie. 2004) a fost și membru al PDSR și apoi al PSD până în 2006, când a trecut la PC.

Cristian Diaconescu (10 martie. 2004 – 28 dec. 2004):  a fost în acea perioadă membru al PSD.

În timpul guvernării Năstase, Valeriu Stoica a fost deputat în circumscripţia electorală nr.42 din București din partea PNL. În acest mandat, a fost inițiatorul, alături de alți parlamentari, a 18 propuneri legislative. Doar patru au devenit legi care privesc: revizuirea Constituției și partidele politice. După 2004, Stoica nu a mai fost membru al Parlamentului.

Într-o verificare anterioară, am arătat că există recomandări internaționale referitoare la cuantumul pensiilor magistraţilor. Acestea variază până la o valoare cât mai apropiată posibil de salariul încasat la un nivel rezonabil faţă de salariu, însă în România pensia unui magistrat poate depăşi ultimul salariu.

Concluzie

Afirmațiile lui Alfred Simonis sunt trunchiate. Prima lege a pensiilor speciale privește magistrații și a apărut în 1997, la inițiativa guvernului Ciorbea, când Valeriu Stoica era ministru al Justiției. Proiectul a fost votat însă de Parlament și a trecut chiar de Curtea Constituțională a României.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.