În cadrul unui interviu din 3 februarie 2022, acordat pentru DC News, referitor la rezultatele unui studiu privind integritatea academică în liceu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat:
„Ați văzut pe undeva o definiție a plagiatului validă juridic? Eu n-am văzut. (…) Nu am avut priceperea să clarificăm terminologia. (…) Nu ne-am obosit să-l clarificăm la nivel juridic, legislativ”.
Normele juridice care definesc termenul de plagiat.
Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare definește plagiatul ca fiind „expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, idei, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale” (art. 4, alin. (1), lit. d)
De remarcat este că aceeași definiție a termenului de plagiat este reglementată chiar de Ministerul Educației, prin Ordinul nr. 3482/2016 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.
Tot Ministerul Educației a emis și o metodologie privind soluționarea sesizărilor cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existența plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, aprobată prin anexa nr. 3 a Ordinului nr. 5229/2020.
Plagiatul este, de asemenea, sancționat de legislația în vigoare, astfel:
Afirmația lui Sorin Cîmpeanu este falsă. Legislația românească definește clar plagiatul. În plus, este infracțiune fapta de a-ți însuși, chiar și în parte, opera unui alt autor.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.