Stelian Ion (Ministrul Justiției)
Sperăm şi din partea preşedintelui o reacţie, pentru că vor veni aceste legi la promulgare şi are posibilitatea unei reexaminări, poate că va sesiza şi Comisia de la Veneţia, e în atributul său.
Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 21.03.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: News.ro

Context

După votul din plenul Camerei Deputaţilor pe legile justiţiei, deputatul USR Stelian Ion a făcut următoarea declaraţie:

Sperăm şi din partea preşedintelui o reacţie, pentru că vor veni aceste legi la promulgare şi are posibilitatea unei reexaminări, poate că va sesiza şi Comisia de la Veneţia, e în atributul său.

 

 

Ce verificăm?

Dacă preşedintele Klaus Iohannis poate sesiza Comisia de la Veneţia.

Verificare

Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, numele oficial al Comisiei de la Veneţia, este un organ al Consiliului Europei, cu rol consultativ şi cu atribuţii în ceea ce priveşte dreptul constituţional. Am verificat prevederile legate de formularea unei sesizări din statutul său:

Art. 3(2)

Comisia poate oferi, în limitele mandatului său, opinii în urma unei cereri trimise de către Comitetul de Miniştri, Adunarea Parlamentară, Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale din Europa, Secretarul General sau de către un stat sau organizaţie internaţioală sau organism ce participă la lucrările Comisiei.

 

Pentru a înţelege ce anume reprezintă sintagma un stat din articolul de mai sus, am apelat la Decizia CCR nr. 33 din 2018:

  1. Cu privire la cererea formulată de Grupurile parlamentare ale Partidului Național Liberal din Camera Deputaților și Senat privind solicitarea punctului de vedere al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția), plenul Curții, analizând motivele pe care se întemeiază cererea, constată că acestea nu constituie altceva decât critici generice de neconstituționalitate ale legii, care se suprapun, parțial, cu criticile formulate de autorii sesizărilor de neconstituționalitate în prezentele dosare aflate pe rolul Curții. Punctul de vedere despre care fac vorbire Grupurile parlamentare ale Partidului Național Liberal vizează competența principală a Comisiei de la Veneția, aceea de a oferi statelor membre solicitante consiliere legală, sub forma opiniilor legale/avizelor exprimate cu privire la proiecte de acte normative sau legislație aflată în vigoare, care este supusă revizuirii. În acest caz, Curtea observă că sesizarea Comisiei se realizează de statul membru (parlamentul național, guvernul sau șeful statului), în temeiul art.3 pct.2 din Statutul Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, adoptat de Comitetul de Miniștri la 21 februarie 2002, la cea de-a 78-a Reuniune a Miniștrilor adjuncți.

 

Observă, aşadar, că CCR a argumentat că preşedintele poate sesiza Comisia de la Veneţia, aşa cum o poate face şi Parlamentul sau Guvernul.

 

Concluzie

Declaraţia lui Stelian Ion este adevărată – preşedintele poate sesiza Comisia de la Veneţia.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.