După votul din plenul Camerei Deputaţilor pe legile justiţiei, deputatul USR Stelian Ion a făcut următoarea declaraţie:
Sperăm şi din partea preşedintelui o reacţie, pentru că vor veni aceste legi la promulgare şi are posibilitatea unei reexaminări, poate că va sesiza şi Comisia de la Veneţia, e în atributul său.
Dacă preşedintele Klaus Iohannis poate sesiza Comisia de la Veneţia.
Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, numele oficial al Comisiei de la Veneţia, este un organ al Consiliului Europei, cu rol consultativ şi cu atribuţii în ceea ce priveşte dreptul constituţional. Am verificat prevederile legate de formularea unei sesizări din statutul său:
Art. 3(2)
Comisia poate oferi, în limitele mandatului său, opinii în urma unei cereri trimise de către Comitetul de Miniştri, Adunarea Parlamentară, Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale din Europa, Secretarul General sau de către un stat sau organizaţie internaţioală sau organism ce participă la lucrările Comisiei.
Pentru a înţelege ce anume reprezintă sintagma un stat din articolul de mai sus, am apelat la Decizia CCR nr. 33 din 2018:
Observă, aşadar, că CCR a argumentat că preşedintele poate sesiza Comisia de la Veneţia, aşa cum o poate face şi Parlamentul sau Guvernul.
Declaraţia lui Stelian Ion este adevărată – preşedintele poate sesiza Comisia de la Veneţia.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.